12 oktober 2018: Nederland haalt tijdens economische missie banden aan met Duitsland

Afgelopen week reisde een Nederlandse Smart Industry delegatie naar Rijnland-Palts en Saarland af in het kader van de economische missie naar Duitsland. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter Smart Industry, was deze week namens VNO-NCW de zakelijk missieleider. Zij werd bijgestaan door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zijne Majesteit Willem-Alexander en Hare Majesteit Máxima sloten donderdag bij een aantal programmaonderdelen van de missie aan. De missie richtte zich op de digitalisering van de industrie en de meegereisde organisaties kregen de mogelijkheid in contact te komen met potentiële Duitse (zaken)partners, een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die beide deelstaten te bieden hebben en de kans om een innovatiesamenwerking te starten.

Alhoewel Duitsland over het algemeen eerder de samenwerking zoekt met landen als Frankrijk en Italië mede vanwege hun gunstige ligging, zien Duitsers in hoe goed Nederland het op het gebied van de digitalisering van de industrie doet en ondanks de beperkte budgetten een belangrijk partner voor hen is. Tegelijkertijd zien ze in eigen land dat ondanks de financiële steun vanuit de overheid de praktische oplossingen achterblijven. Duitsland begint steeds meer open te staan voor samenwerking met Nederland. Deze ontwikkeling werd daarom op donderdag bezegeld met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Smart Industry en Platform Industrie 4.0.

De missie begon 9 oktober met een briefing en diner in Saarbrücken met de Nederlandse delegatie. De volgende dag bracht de groep een bezoek aan Kaiserslautern, waar een presentatie en tour door de Smart Factory op het programma stonden. Daarna reed de delegatie door naar het Business Incubation Centre, waar diverse Nederlandse en Duitse bedrijven pitches gaven. De dag eindigde met een bedrijfsbezoek aan Wipotec en een handelsdiner in Trier. Op donderdag bezocht de Nederlandse delegatie het A.W. Scheer Instituut in Saarbrücken. Hier werd ingegaan op het leren en werken met Industrie 4.0, de digitalisering van productie, producten en processen en werden de demonstrators van het August-Wilhelm Scheer Instituut in kleine subgroepjes bezocht. Daarnaast stond een High Level Networking Event op het programma in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander en Koningin Maxima. Hier werd tevens de samenwerkingsoverkomst tussen Smart Industry en Platform Industrie 4.0 getekend. De missie eindigde op vrijdag waar nog een bezoek aan het Centrum voor Mechatronica en Automatiseringstechniek in Saarbrücken werd gebracht en informatie werd opgehaald en werd genetwerkt. Na een bedrijfsbezoek aan Bosch Rexroth in Hamburg waar een kijkje werd genomen in de state of the art productiefabriek en een tour door het bedrijf werd bijgewoond, reed de delegatie weer terug naar Nederland.