13 februari 2019: Succesvolle opening Fieldlab Smart Welding Factory in Twente

Enkelstuks geautomatiseerd en gerobotiseerd geproduceerd

“Het is ons gelukt!”, zo stelt Gert Hoekman, directeur van Hoekman Roestvaststaal. “We kunnen automatisch met behulp van een 3D-model een lasrobot programmeren. Robotisering en automatisering is daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series.”

Dit was een duidelijk en markant wapenfeit dat kon worden gemeld op de opening van het Fieldlab Smart Welding Factory bij het ROC van Twente. Op de vierde relatiedag van het LAC werd door een trotse LAC directeur Ard Hofmeijer uit de doeken gedaan hoe dit tot stand was gekomen.

Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie en stuurgroeplid Smart Industry, gaf in zijn inleiding het belang aan van een strategische benadering van innoveren. “Weet waar je naar toe wil en bekijk alle stappen die hiervoor nodig zijn”, aldus Fried Kaanen. “Het gaat immers over de voortdurende noodzaak om je productieproces te optimaliseren”, vulde Gert Hoekman in zijn inleiding aan.

Jos Toebes, directeur van het techniekdomein bij het ROC van Twente, benadrukte het belang van sociale innovatie. “Het is een continu leerproces, op school, na de school en door de school zelf”. Tijdens de bijeenkomst werd de samenwerkingsovereenkomst getekend met ROC Friese Poort voor de inrichting van een “Skills Lab” in Drachten. Na ROC van Twente, SMEOT, AT opleidingen en Summa college is dit het vijfde Smart Welding Factory skills lab.

Ard Hofmeijer gaf aan dat in een “Fieldlab” het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven in het “Living Lab” worden aangezet. Om de opleidingen en de mensen mee te nemen in het continue leerproces, is een “Skills Lab” van wezenlijk belang. Een logische set van activiteiten voor een optimaal resultaat. “Achteraf gezien is alles makkelijk. Nu we zover zijn, worden we alleen maar hongeriger naar de volgende stappen en de stappen er na”, aldus LAC projectleider Jeroen Wevers. Voor de ruim 60 aanwezigen gold: “hoort zegt het voort”.