2 april 2019: Nieuwe inzichten over de toekomst van AI op de Hannover Messe

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 april stond Hannover in het teken van kunstmatige intelligentie, robots en slimme oplossingen op het gebied van industrial supply. De Hannover Messe 2019 liet bezoekers dit jaar de nieuwste trends op het snijvlak van technologie, industrie en digitalisering zien. Met zo’n 220.000 internationale bezoekers, 6.500 exposanten en meer dan 1.500 lezingen is de Hannover Messe de grootste industriebeurs ter wereld. Voor de derde keer op rij was Smart Industry aanwezig op het Holland High Tech Smart Industry House in hal 8, ook wel de Digital Factory genoemd. Deze hal op de Hannover Messe richt zich op digitale processen in relatie tot industrie 4.0. Vanuit de Digital Innovation Hub Northern Netherlands – Regio of Smart Factories gaven diverse bedrijven presentaties. Ook het onlangs geopende Fieldlab Industrial Reality Hub was aanwezig om de bezoekers te laten zien wat er allemaal mogelijk is met VR- en AR-oplossingen.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME en Smart Industry, reisde in het kader van een inspiratiereis met een VIP-delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en kennisinstellingen af naar de beurs. Doel van deze reis was het snuffelen aan nieuwe technologieën waar uiteindelijk nieuwe ideeën door ontstaan, het aangaan van nieuwe relaties en het krijgen van nieuwe inzichten over de toekomst van Artificial Intelligence (AI). De Nederlandse overheid werkt momenteel aan een AI-strategie en ook het bedrijfsleven raakt steeds meer doordrongen van de noodzaak om AI in hun businessmodel te verankeren. “Bedrijven doen al fantastische dingen met AI. Zo kunnen we met deze technologie afwijkingen in het productieproces voorspellen en steeds vaker foutloze producten leveren. Maar ook in de zorg wordt AI toegepast, bijvoorbeeld om het gedrag van tumoren bij kanker te voorspellen”, aldus de FME- en Smart Industry-voorzitter.

AI gaat een enorme impact hebben op het dagelijks leven en de economie. Meegaan in technologische ontwikkelingen is voor ondernemers niet alleen belangrijk om hun producten en omzet te verbeteren, maar gaat vooral over het voortbestaan van het bedrijf. AI zorgt voor nieuwe businessmodellen en hele nieuwe bedrijfsvoeringen.

Dezentjé maakt zich er hard voor dat Nederland de AI-boot niet gaat missen. De ontwikkelingen gaan razendsnel en daar moet nú op ingespeeld worden: “Europa kan digitaal koploper worden, maar dan moeten we wel versnellen. Als Nederland zoeken wij daarom nadrukkelijk de samenwerking met natuurlijke handelspartners als Duitsland. De Hannover Messe is een mooi voorbeeld van Europese samenwerking!”.