2 april 2019: Delegatie krijgt inkijkje in data-gedreven oplossingen in hal 8

In hal 8 op de Hannover Messe was deze week het Nederlands Paviljoen gevestigd waar Smart Industry en HTSM Topsectoren het beste van data-gedreven oplossingen lieten zien. Van kunstmatige intelligentie en digital twins tot robots en slimme oplossingen op het vlak van industrial supply: tal van bedrijven zijn op de een of andere manier bezig met digitale transformatie en industrial intelligence. Een VIP-delegatie onder leiding van Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME en Smart Industry, kreeg een indruk van deze trends tijdens een rondleiding door hal 8. Zij werden ontvangen door ambassadeur van Smart Industry Peter van Harten die de groep langs diverse showcases in de hal begeleidde. Zo bezocht de groep de stands van de bedrijven Nazca IT Solutions, Cordis Automation en Sorama. Tot slot nam Van Harten de groep mee naar het Smart Industry Fieldlab Technologies Added. Dit Fieldlab is de eerste Smart Factory in Nederland waar gelijkgezinde bedrijven onder één dak produceren. Het Fieldlab werkt als je eigen fabriek, maar is georganiseerd als een shared facility. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uniek, flexibel assemblageconcept.

Na deze inspirerende rondleiding haakte Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, aan. Tijdens een meet & greet kon de groep met de staatssecretaris in gesprek gaan. Hierna nam Van Harten Keijzer en Dezentjé mee voor een exclusieve rondleiding door hal 8, waar ze onder andere een bezoek brachten aan de Smart Factory Kaiserslautern. Zij bezochten deze stand in het kader van de overeenkomst die in oktober 2018 in het bijzijn van het Koninklijk Paar werd getekend tussen het Nederlandse Smart Industry en het Duitse Smart Factory Kaiserslautern. Daarbij werd afgesproken de sterktes van beide programma’s te combineren tot een geïntegreerd en grensoverstijgend productienetwerk. Hiervoor werd een koppeling gemaakt door Brainport Industries, TNO en ISAH op basis van de Nederlandse Smart Connected Supplier Network (SCSN) standaard en de internationale IDSA standaard. Het gebruik van deze standaarden maakt het kinderspel voor Nederlandse en Duitse bedrijven om onderling bestellingen uit te wisselen. Vanuit de Smart Industry stand verstuurden Keijzer en Dezentjé ter demonstratie een bestelling voor een uniek op naamgemaakte visitekaarthouder die automatisch geproduceerd werd in de productielijn van het Duitse Smart Factory Kaiserslautern.