2 april 2019: Lancering Nederlands-Duitse Actie-agenda 2019-2021

Voorzitter van FME en Smart Industry Ineke Dezentjé Hamming bood op de Hannover Messe een Nederlands-Duitse Actie-agenda aan aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. De agenda is een samenwerkingsverklaring tussen Nederlandse en Duitse partijen op het gebied van Smart Industry om de gezamenlijke concurrentiepositie te versterken en digitalisering te versnellen. De Actie-agenda is vanuit Smart Industry in samenwerking met Industrie 4.0 opgesteld. Naar aanleiding van de economische missie en het koninklijk bezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland wil het Smart Industry programma samen met diverse Nederlandse en Duitse partijen op een aantal gezamenlijke onderwerpen intensief gaan samenwerken met Duitsland.

De Nederlandse Implementatieagenda 2018-2021 en de Duitse Nationale Industriestrategie 2030 lijken in veel opzichten op elkaar. Voor beide landen zijn wetenschap en ontwikkeling van belang voor innovatie. Daarnaast moeten praktische toepassingen op de voorgrond staan en staat samenwerken centraal om onderwerpen te implementeren. Doordat beide landen inmiddels enige tijd samenwerken, hebben veel Nederlandse en Duitse bedrijven al een goede zakelijke relatie. Zo beginnen ze elkaar steeds beter te leren kennen als betrouwbare partners die elkaar echt kunnen aanvullen. Dit document bouwt hierop voort. De Actie-agenda gaat in op vijf gebieden waar Nederland en Duitsland in kunnen samenwerken om elkaars industriegebied te kunnen versterken:

1. Meer grote ondernemingen in Europa
2. Het bouwen van het beste en meest flexibele digitaal verbonden productienetwerk in Europa
3. Meer praktische toepassingen in onderzoek en ontwikkeling
4. Samen de productiviteit verhogen
5. Ontwikkeling van geschoolde werknemers van de toekomst

In de zomer wordt de Nederlands-Duitse Actie-agenda verder uitgewerkt. In het najaar wordt er in Nederland een summit gehouden.

Lees hier de Nederlands-Duitse Actie-agenda