2 april 2019: Noordelijke technieksector trekt de aandacht op de Hannover Messe met kunstmatige intelligentie

Deze week vond de jaarlijkse Hannover Messe plaats, de grootste technologiebeurs te wereld. De Smart Industry Hub Noord-Nederland bemande voor de zesde keer op rij een eigen stand. De basis daarvoor wordt gevormd door een grote groep bedrijven die zich hebben verenigd onder de naam ‘Region of Smart Factories’. Deze bedrijven specialiseren zich in het ontwikkelen en verbeteren van productieprocessen en het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst (‘Smart Factories’).

Demonstratieprojecten
De noordelijke inbreng op de Hannover Messe stond dit jaar in het teken van kunstmatige intelligentie. Dit is de nieuwste generatie computertechnologie waardoor producten zelflerend worden en steeds betere presentaties gaan leveren doordat ze zich aanpassen aan de gebruiker. Noord-Nederland wil op dit gebied voorop gaan lopen.

Om de wereld te overtuigen, waren in de noordelijke stand allerlei demonstratieprojecten te zien. Zo presenteerden Philips uit Drachten en Target uit Groningen een scheerapparaat dat de gebruiker feedback geeft en hem leert om beter te scheren. JB Besturingstechniek uit het Friese Oosterwolde toonde een zelflerende sorteermachine en Cosmonio uit Leeuwarden en Demcon uit Groningen pasten kunstmatige intelligentie toe om meettechnieken te verfijnen. De Drentse delegatie bestond uit Sustainder, dat intelligente straatverlichting maakt en Technologie Added uit Emmen, waar mkb-bedrijven van slimme en duurzame producten samen onder één dak produceren. Een van de eyecatchers was een groep robotjes die in teamverband taken kunnen uitvoeren. Dit is een researchproject van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook de Zernike Campus liet zich nadrukkelijk zien op de Duitse beurs op zoek naar bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie die zich op de Groningse campus willen vestigen.

Nieuwe banen
Volgens Hans Praat (NOM) is de keuze voor kunstmatige intelligentie als uithangbord voor de noordelijke technologiesector, begrijpelijk. “Noord-Nederland is sterk in digitalisering, kunstmatige intelligentie en Smart Factories. Die combinatie gaat ons in de toekomst een schone economie en veel nieuwe en goede banen opleveren.”

De belangstelling voor deze technologiebeurs vanuit het Noorden wordt elk jaar groter. Zo ging er woensdag een bus met 50 ondernemers naar Hannover en vertrok donderdag een bus met 100 techniek-studenten naar de beurs. Ook staatssecretaris Mona Keijzer bezocht de noordelijke stand.