26 juni 2019: Inspirerende eerste fieldlab bijeenkomst skills programma’s

Behoefte aan marktplaats met vraag en aanbod rond Smart Industry skills

Hoe kunnen de we de nieuwe kennis en kunde uit de verschillende Fieldlabs vastleggen in skills programma’s, en zo de Smart Industry toekomstbestendig maken? Dat was de centrale vraag van de eerste Fieldlab-bijeenkomst skills programma’s. En aansluitend: hoe bereiken we studenten en mensen op de arbeidsmarkt? Het bleek de grondslag voor een inspirerende middag met een praktische uitkomst. De meeting vond donderdag 13 juni plaats bij Techport in Velsen-Noord.

‘De innovatie die in de Fieldlabs wordt ontwikkeld, krijgt natuurlijk pas echt meerwaarde als medewerkers uit het bedrijfsleven hiermee aan de slag kunnen’, aldus Marcel van Wijk, projectleider bij Platform Talent voor Technologie (PTVT), het voormalige PBT. Samen met Katapult en Smart Industry organiseerde PTVT de middag. ‘Al langer is duidelijk dat de Smart Industry in de nabije toekomst de arbeidsproductiviteit gaat verhogen. Vooralsnog is er echter nog geen initiatief dat alle bestaande innovaties koppelt aan de huidige arbeidsmarkt. Fieldlabs kunnen met skills programma’s, een soort workshops, een brug vormen tussen innovatie en de arbeidsmarkt.’

Inspirerende praktijkverhalen
Verschillende Fieldlabs deelden tijdens de middag inspirerende verhalen over hun bevindingen uit de Fieldlabs en de koppeling met de praktijk. Zo benadrukte Rik Grasmeijer van Fieldlab Industrial Robotics het belang van de herkenbaarheid van de opleidingen die aangeboden gaan worden. Hij haalde daarbij een praktijkvoorbeeld aan uit de laswereld. Iedereen weet bijvoorbeeld wat een niveau 2 of 3 lasser kan, maar waar je een robotprogrammeur voor in kunt zetten is nog onduidelijk. Een struikelblok voor sollicitaties dus.

Ard Hofmeijer, van de Smart Welding Factory, ging in op een lasrobotopleiding die hij samen met het beroepsonderwijs realiseerde. Een voorbeeld van hoe het ontwikkelen van skills programma’s de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs kan versterken. Hij gaf aan dat Smart Welding Factory dit programma graag wil delen en andere Fieldlabs kan ondersteunen.

Herman van Bolhuis, van 3D Makers Zone, presenteerde het idee om met alle Fieldlabs aan de slag te gaan met een sterke gezamenlijke marktbenadering. Tijdens de middag bleek de behoefte aan een Smart Industry Academy of een ‘marktplaats’ met vraag en aanbod van de skills ontwikkeling groot. Dit zou een onafhankelijk platform moeten worden, waar workshops over nieuwe kennis rond innovaties uit de Smart Industry te vinden zijn. Volgens de aanwezigen kan dit positief bijdragen aan de positionering van de Fieldlabs, de herkenbaarheid, focus in marktsegmentatie en het clustering van aanbod.

Miriam Korstanje van PTVT sloot vervolgens af met een overzicht van mogelijke subsidieregelingen die aan het ontwikkelen van skills-programma’s kunnen bijdragen.

Meer weten over skills programma’s
De bijeenkomst zal vervolg krijgen. Reserveert u alvast 1 oktober in uw agenda? Wilt u meer weten of sparren over skills-programma’s, neem dan contact op met Marcel van Wijk, 0621 274 294 of m.vanwijk@ptvt.nl.