27 juni 2019: Smart Industry aanwezig op Global Entrepreneurship Summit (GES)

Op 4 en 5 juni organiseerde Nederland samen met de Verenigde Staten de Global Entrepreneurship Summit (GES). Minister-president Mark Rutte en Koningin Maxima openden de GES en Ilonka Trump verzorgde de afsluitende speech. Tijdens de top kwamen zo’n 2000 ondernemers, investeerders beleidsmakers en andere deelnemers uit de hele wereld bij elkaar in het World Forum in Den Haag. Het thema van de GES 2019 was ‘The Future Now’, waarbij werd ingegaan op de vraag wat er nodig is om te zorgen dat de wereld duurzaam verzekerd blijft van voedsel, connectivity, energie, gezondheid en water. Nederland is in deze focussectoren sterk en onderscheidend. Voor innovatieve ondernemers was de GES interessant, aangezien zij in contact konden komen met investeerders die kunnen helpen internationaal op te schalen. Daarnaast werden 1200 ‘next-generation entrepreneurs’ uitgenodigd (bedrijven uit Nederland (200), de rest van Europa (200), de Verenigde Staten (400) de rest van de wereld (200)), die met vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke problemen kwamen.

Ook Smart Industry was aanwezig op de top. Voorzitter van FME en Smart Industry Ineke Dezentjé Hamming sprak tijdens de GES samen met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten over het belang van een goed ecosysteem als voorwaarde voor het versnellen en faciliteren van innovaties in de sector. Daarnaast was Rob Goossens namens het Smart Industry Fieldlab Technologies Added aanwezig op de top. Goossens presenteerde het Fieldlab Technologies Added in Emmen, waar MKB-bedrijven en start-ups samen een Smart Factory runnen. Het publiek was erg enthousiast over dit voorbeeld dat helemaal past bij de nieuwe generatie ondernemers. Delen is het nieuwe hebben, ook in de maakindustrie.