26 september 2019: Unieke samenwerking Smart Factories van start

Het begin van een Europees Netwerk van Smart Factories is een feit. Vandaag tekenden bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland, Duitsland en België de oprichtingsakte. Deze samenwerking is uniek. Nergens ter wereld werken Smart Industry professionals buiten de eigen landsgrenzen samen. In de toekomst zullen nog veel meer Europese landen aansluiten. De ontwikkeling van slimme industrie is van grote betekenis voor het toekomstige concurrentievermogen van de Europese – en dus ook de Nederlandse – industrie.

Namens Nederland is BIC (Brainport Industries Campus) betrokken. Voor Duitsland is dat de Duitse Smart Factory Kaiserslautern en voor België is Flanders Make vertegenwoordigd. De nieuwe vereniging zal haar hoofdkwartier in Kaiserslautern hebben, waarbij het management in handen ligt van Prof. Dr. H.C. Detlef Zühlke.

Tijdens een economische missie naar de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts afgelopen oktober, tekenden Smart Industry voorzitter Ineke Dezentjé en Thomas Hahn, hoofd International Relations Platform Industrie 4.0, in het bijzijn van het Koninklijk Paar een overeenkomst om de digitalisering van de industrie gezamenlijk te verbeteren en te versnellen. Op de Hannover Messe in april van dit jaar werd deze samenwerking concreet gemaakt. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, nam uit handen van de voorzitter Smart Industry de Nederlands-Duitse Actieagenda in ontvangst. En nu is België dus ook aangehaakt.

De termen Smart Industry en de Duitse variant daarvan, Industry 4.0, zijn een bekend internationaal begrip. In alle regio’s in de wereld bestaan organisaties die (het onderzoek naar) de digitalisering van productieprocessen stimuleren. In 2017 sprak de Europese Unie de wens uit om de vele activiteiten in diverse lidstaten onder één dak te brengen en zo de positie van Europa op de wereldmarkt te versterken.

Op de Hannover Messe van 2020 zal er een demonstratieproject van het huidige samenwerkingsverband te zien zijn.