De wedstrijd die Europa niet mag verliezen: Industriële Dataplatform

Industriële dataplatformen zijn data-ecosystemen waarbij bedrijven in een waardeketen data kunnen delen en uitwisselen. Dit om hun keten beter en sneller te kunnen laten functioneren. Een voorbeeld binnen Smart Industry was het Smart Dairy Farming fieldlab met nu de stichting Joint Data en het Smart Connected Supplier Network dat publiekelijk gelanceerd wordt in april 2020.

Over de grenzen
Ook op internationaal gebied gebeurt er veel. Vanuit Smart Industry waren we al betrokken bij de IDS, de International Data Spaces, ooit begonnen als Industrial Data Space en nu in Duitsland opgepakt als GAIA-X. In Nederland is het fieldlab SCSN een voorbeeld van IDS.

Recent heeft de Europese Commissie zich uitgesproken over het ontwikkelen van data security richtlijnen aan de hand van de Europese privacy voor dataplatformen. Dit is vooral van belang omdat industriële Internet of Things data niet copyright beschermd zijn (geen creatieve arbeid). Daarbij is het bekend dat Europese inlichtingsdiensten zich toegang verlenen tot (industriële) data op cloudservers van bedrijven uit verschillende landen. Ook als de servers in Europa staan. Vanuit Smart Industry en in het bijzonder TNO zijn wij nu actief betrokken bij deze Europese en Duitse ontwikkelingen.

Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met Egbert-Jan Sol.