Hou de ketens in de maakindustrie overeind!

Veel branches melden zich bij het kabinet voor ondersteuning tijdens de coronacrisis. Van de maakindustrie horen we nog niet zoveel. Dit komt omdat de orderportefeuilles van deze bedrijven over het algemeen langer doorlopen. Toch zijn er nu al ondernemers uit de industrie die te kampen hebben met omzetdalingen van 20 tot 25 procent en een stagnerende orderintake. De grote problemen worden vanaf de zomer verwacht wanneer de orderportefeuilles leeg zijn en de financiële reserves zijn afgenomen. Daarom bepleit de ondernemerskopgroep van BOOST, het netwerk voor Smart Industry in Oost-Nederland, in een plan dat op 20 april verscheen, om nu in actie te komen! Doel: de maakindustrie overeind houden. Want als de maakindustrie omvalt, zijn de gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid groot, zeker in Oost-Nederland.

“Als de pizzeria op de hoek ten onder gaat is dat vreselijk voor die ondernemer, maar je ziet dan vaak dat zich daar een nieuwe ondernemer vestigt. In de maakindustrie is dat anders. Als een machinefabriek failliet gaat, heb je niet zomaar een nieuwe. Veel kennis, machines en kapitaal zijn nodig om een nieuwe fabriek te starten. De toetredingsdrempels zijn veel hoger, daarom is het zo belangrijk dat maakbedrijven overeind blijven, want vallen ze om dan herstel je dat niet zomaar”, stelt Robin Burghard, projectleider van BOOST.

Grenzen open

“Om de maakbedrijven overeind te houden, moet je de ketens in stand houden, zodat alle producten geproduceerd kunnen worden”, vult Piet Mosterd aan, directeur external affairs bij AWL-Techniek uit Harderwijk en lid van het dagelijks bestuur van RCT Gelderland en kopgroep van BOOST. “Dat lukt alleen als je ervoor zorgt dat de essentiële maakbedrijven in de productieketen overeind blijven. Want daarmee houden de andere bedrijven in de keten ook werk. Daarnaast is het van vitaal belang dat de grenzen weer opengaan voor transfer van goederen en personen, want bij vrijwel alle producten worden onderdelen toegepast uit meerdere landen.” De maakindustrie, of OEM (Original Equipment Manufacturer) is namelijk een zeer internationaal opererende bedrijfstak zowel voor wat de afzet betreft als de toelevering.

Inhoud actieplan

Het actieplan van BOOST richt zich in eerste instantie op Oost-Nederland, omdat in dit deel van ons land de maakindustrie belangrijk is voor het bruto regionaal product en de werkgelegenheid, maar in feite is het plan voor de gehele maakindustrie van groot belang.


Bron: RTC Gelderland