Region of Smart Factories

De Noordelijke maakindustrie moet ingrijpend veranderd worden, daarom ontwikkelen 40 partners uit Noord-Nederland samen de Fabriek van de toekomst met het fieldlab ROSF.

Noord-Nederland heeft een maakindustrie, die onder druk staat, maar nog voldoende body heeft om te profiteren van de herwaardering van de maakindustrie.
De maakindustrie is en blijft de grootste werkgever in de regio waar bovendien alle scholingsniveaus (van MBO tot WO) werk vinden. Smart Industry is een uitgelezen kans om banen naar Noord Nederland te halen, en te voorkomen dat bestaande banen wegvloeien. Het doel van het fieldlab Region of Smart Factories is om Noord-Nederland uit te bouwen tot dé bakermat van Smart Factories en daarmee de basis te leggen voor een sterke maakindustrie.

Het fieldlab consortium is opgezet rondom twee belangrijke OEM-bedrijven in de regio (Philips en Fokker) maar is inmiddels uitgegroeid tot een groep van 32 partners (grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en het hele onderwijsveld). De fieldlab partners richten zich op onderzoek en ontwikkeling van technologieën voor een fabriek die foutloos produceert. Deze activiteiten vinden plaats op de locaties van alle partners. Philips in Drachten produceert bijvoorbeeld scheerapparaten en scheerkoppen. Samen met anderen doet  Philips continu onderzoek naar de meest effectieve productiemethoden en wil ze productieprocessen zelflerend en meer intelligent maken door middel van Artificial Intelligence. Om dit te realiseren werken fieldlab partners aan 10 use cases met een inhoudelijke focus op: foutloos produceren, modelbased engineering en customization.

Voorbeelden van projecten zijn: een zelflerende productiemethode waarbij het systeem autonoom kan reageren op eventuele fouten; de ontwikkeling van standaarden om verschillende processen te koppelen en sub optimalisaties te vermijden; een inspectiemachine, die controleert of patiënten de juiste dosering medicatie krijgen toegediend. In het fieldlab RoSF participeren vijf hoogleraren en 4 PhD’s van de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Twente. Tevens heeft het fieldlab een Centre of Expertise (CoE) opgezet met bedrijven en scholen. Tenslotte heeft het fieldlab een assesment ontwikkeld waarin bedrijven kunnen testen in hoeverre zij al op weg zijn om een fabriek van de toekomst te worden.

Projecten

Projecten overzicht

Bezoekadres

Paterswoldseweg 810, 9728BM, Groningen

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Hans Praat
Functie: Hub Coördinator Noord
E-mail: praat@nom.nl
Foto contactpersoon
Naam: Jan Post
E-mail: j.post@philips.com

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs