AI for Industry Jaarevent 2022

1 dec 2022
Bijeenkomst
Festo eXperience Centre, Delft, 12:30 - 18:00
Smart Industry

Het uitgebreide programma van het ‘AI for Industry’ Jaarevent bestaat uit zowel praktijkcases van huidige toepassingen van Artificial Intelligence, als een blik naar de toekomst. Voor zowel industriële vraagstukken als maatschappelijke uitdagingen. Er is een ruime mogelijkheid om te netwerken en de mogelijkheid voor een rondleiding in het Festo eXperience Centre.

Solutions for Industrial and Societal Challenges

De toepassing van AI biedt veel kansen om effectiever en efficiënter te produceren, producten ‘slimmer’ te maken en arbeidsproductiviteit te vergroten. Met AI kunnen medewerkers beter worden ondersteund bij hun werkzaamheden en kan worden bijgedragen aan oplossingen voor het huidige personeelstekort. Daarnaast kan AI bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie en vraagstukken in onze voedselketen. Deze AI-oplossingen voor zowel industriële vraagstukken als maatschappelijke vraagstukken, waarvoor de technologische industrie de oplossingen levert, staan centraal bij dit FME AI Jaarevent.

Programma

Er is een uitgebreid programma van sessies met praktische use cases, voor zowel bedrijven die willen starten met AI, als ervaren bedrijven met interesse in de toekomst van AI.

12:30 - 13:30 uur | Inloop met broodjes

13:30 - 14:45 uur | Plenair programma

 • Opening – door FME-platform 'AI for Industry'

 • Welkom bij Festo en keynote ‘AI, een nieuwe realiteit met bijna onbegrensde mogelijkheden. Hoe passen we dit toe in onze wereld?’ – door Dennis van Beers – Head of cluster North West Europe (Benelux, GB, Ireland) bij Festo
  Dennis van Beers geeft zijn visie op de mogelijkheden van Artificial Intelligence, die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks bestaan. Wat betekent dit voor onze samenleving en de technologische industrie.

 • Keynote ‘AI systems that work ‘ – door Prof. dr. ir. Alessandro Bozzon – TU Delft
  De toepassing van AI heeft de potentie om de manier waarop werk wordt gepland en uitgevoerd te transformeren en de efficiëntie en effectiviteit op de werkvloer te verhogen. In 83% tot 92% van de gevallen beschouwen bedrijven hun inspanningen om AI-technologie te implementeren echter niet als een succes. AI-systemen die met succes in productie worden genomen, leveren vaak niet de beloofde waarde, vaak als gevolg van een gebrek aan acceptatie door de personen die ermee moeten werken. Wat zijn de redenen voor een dergelijke mismatch tussen verwachte en geleverde resultaten? In deze keynote bespreekt Alessandro Bozzon enkele van de belangrijkste faaloorzaken en beargumenteert hij dat AI, net als veel andere systemen, ‘should be designed, not only engineered’.

 • Keynote ‘AI for energy’- door Pallas Agterberg, Challenge Officer Alliander, Lid Programma Advies Raad AiNed
  Het energiesysteem verandert van centraal gestuurd naar een 'system of systems' van opwek en verbruik. De prijs van energie krijgt grotere verschillen als gevolg van de wind en zonne-energie. Bedrijven staan voor een ingrijpende verandering op zoek naar lagere uitstoot van CO2. Er liggen kansen door actief met energie aan de slag te gaan. De verandering van het energiesysteem vraagt om nieuwe sturing: anders voorspellen, onderhouden en schakelen. Dit kan alleen met gebruik van AI toepassingen. Pallas Agterberg geeft een overzicht van wat er gebeurt en waar we naar toe bewegen.

14:45 - 15:15 uur | Netwerkpauze

15:15 - 17:00 uur | Break-out sessies
Break-out sessies van 45 minuten in 2 rondes. Op het aanmeldformulier kun je je voorkeur voor de navolgende sessies aangeven:

 1. Implementatie Roadmap Predictive Maintenance
  Hoe kom je tot de implementatie van predictive maintenance oplossingen voor je assets en productieprocessen en welke stappen neem je daarbij (roadmap). Door Mark Peters – IJssel Technologie, Ronald Teijken – IBM en Mark Roest – VORtech.

 2. Implementatie Roadmap Quality Control & Machine Vision
  Hoe kom je tot de implementatie van quality control oplossingen met behulp van machine vision en ander AI toepassingen en welke stappen neem je daarbij (roadmap). Door Ronald Teijken – IBM, Mark Helmus – Machine2Learn en Mart Althuizen – Bright Cape.

 3. Toepassing en implementatie van Digital Twins
  Welke vormen van Digital Twins zijn, waar kun je ze voor toepassen en hoe kom je tot implementatie van een Digital Twin. Door Daniel Kofman – Siemens, Mark Roest – VORtech en Thomas Boon – DXC Technology.

 4. Inzet van AI bij robots, cobots en autonome systemen
  Hoe zet je AI in voor de verdere doorontwikkeling van robot- en cobottoepassingen en op de weg naar autonome systemen. Door Jurgen Bastiaansen - Festo, Kris Huyck - ABB en Herbert Ten Have - Fizyr

 5. Toepassing AI voor Energie & Sustainability in de industrie
  Hoe zet je AI in voor verlaging van het energieverbruik, verduurzaming van je productieprocessen en voor ‘slimmere’ gebouw(en). Door Rob Burghard EnerGQ en Leo Hitzert – Priva.

 6. Toepassing AI in de Agri & Food sector / de voedselketen
  Hoe pas je AI toe in de landbouw, bijvoorbeeld voor de (door)ontwikkeling van pluk robots, en in de verwerking van voedingsproducten. Door onder andere Albert van Breemen – VBTI.

 7. Ketensamenwerking voor Intelligent Diagnostics en Maintenance
  Hoe kunnen we complexe maintenance vraagstukken oplossen en de maintenance cycle optimaliseren door ketensamenwerking, datadelen in de keten en de inzet van intelligent diagnostics en AI. Naast een praktijkcase wordt bij deze sessie ook het voorstel voor het ketenproject Artificial intelligence for Diagnostics And Maintenance (ADAM) van de werkgroep Technische Industrie van de NL AIC toegelicht. Door Frans Beenker – TNO-ESI.

 8. Toepassingen van Quantum Computers & AI
  Door quantum computers (in combinatie met AI) kunnen in de toekomst specifieke problemen worden opgelost die nu nog niet kunnen worden opgelost. Het Quantum Applicatie Lab (QAL) is een publiek-private samenwerking met als doel om quantumcomputers toepasbaar te maken voor gebruikers uit verschillende sectoren. Het lab verschaft partijen toegang tot specifieke kennis en technische infrastructuur om de voordelen van quantumtechnologie voor hun vakgebied concreet te gaan verkennen. Door Mark Buningh – TNO.

Op het aanmeldformulier kun je je voorkeur voor de sessies aangeven. Bij de indeling van de deelnemers over de sessies zullen wij zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de opgegeven voorkeuren.

17:00 - 18:00 uur | Netwerkborrel met hapjes en drankjes

Rondleiding in het Festo eXperience Centre

Tijdens de ontvangst, pauze en netwerkborrel is er de mogelijkheid om een rondleiding te volgen in het Festo eXperience Centre. In dit centre kunnen engineers van klanten, toeleveranciers en partners ideeën voor machinetoepassingen met Festo- engineers bespreken en testen. Het eXperience Centre is ingericht met vier kenniswanden waarop diverse technieken ‘in te pluggen zijn’. Ideaal voor het testen van uiteenlopende vraagstukken zoals: kan digitale pneumatiek je productie versoepelen of is vision een aanvulling op je automatiseringsproces? Of je nu een startend of een ervaren bedrijf bent, het Festo eXperience Centre is interessant voor iedereen.

Aanmelden

Event details

Datum, tijd, plaats: 1 dec 2022, 12:30 - 18:00, Festo eXperience Centre, Delft
Website: www.fme.nl/agenda/ai-industry-jaarevent

Andere events

thumbnail

Save the date! – Introductiesessie Digitaliseer stapsgewijs je bedrijf

Digitaal up to date Bijeenkomst
3 feb 2023
ISAH Tilburg
thumbnail

Masterclass Smart Maintenance

Onderhoud machinepark Masterclass
1 feb - 1 sep 2023
Nova College Beverwijk en IJmuiden
thumbnail

De kansen van 3D printing

Nieuwe materialen Training
5 dec 2022 - 6 mrt 2023
3D Makers Zone, Oudeweg 91-95 Haarlem
thumbnail

Training Lerende Organisatie

Leren, ontwikkelen en opleiden Training
24 jan - 27 mrt 2023
online
thumbnail

Basiscursus: Productieplanning

Productiviteitsverbetering Training
20 dec 2022
Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein., 09:00 - 16:30
thumbnail

Succesvol samenwerken met klanten en toeleveranciers

Ketensamenwerking Webinar
14 dec 2022
online, 10:00 - 11:30
thumbnail

Masterclass Digitale Connectiviteit

Digitaal up to date Masterclass
13 jan 2023
Digital Society Hub, Zernikepark 10, 9747 AN Groningen, 10:00 - 17:00
thumbnail

Introductieworkshop “Maak van je fabriek een Smart Factory”

Slimme productietechnieken Workshop
8 dec 2022
NOM, Paterswoldseweg 810, Groningen, 14:00 - 17:00
thumbnail

Save the date - TechnoHubDag

Slimme productietechnieken Beurs
25 jan 2023
Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, 09:00 - 13:30
thumbnail

De kansen van Smart Mainentance

Leren, ontwikkelen en opleiden Training
9 mrt - 23 mrt 2023
Fieldlab Smart Maintenance Techport, 11:20
thumbnail

Basiscursus: Productiviteit

Productiviteitsverbetering Training
6 dec 2022
Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, 3439 NJ Nieuwegein., 09:00 - 16:30
thumbnail

Track – Circulair Business Design

Smart Industry Training
8 feb - 8 mrt 2023
Noord-Holland