11. Digital Factory Composites

In de voormalige Fokker composietenfabriek werken Airborne, Siemens, KUKA en anderen samen in de ultramoderne Digital Factory for Composites. Met Technology Park Ypenburg in Den Haag vormt het fieldlab inmiddels een heuse composieten hotspot.

Challenge

Niet voor niets zie je composieten in steeds meer toepassingen terug, van racefietsen en Formule 1 auto’s tot vliegtuigen en schepen. De combinatie van vezels en hars maakt het materiaal licht, sterk en in allerlei vormen te produceren. Het maken van composiet producten is echter nog ingewikkeld, kostbaar en in vele gevallen nog handmatig. Automatisering en digitalisering zijn nodig om de kosten drastisch te verlagen en zo de toepassing van composieten in veel meer producten mogelijk te maken. Bovendien vragen veeleisende klanten uit bijvoorbeeld de luchtvaartsector om hoge kwaliteit en het nauwgezet vastleggen van de verschillende productiestappen. Digitalisering van het productieproces is daarvoor ook essentieel.

Werkwijze

De Digital Factory for Composites (DFC) is een experience centre voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van disruptieve oplossingen en ideeën op gebied van composieten. DFC organiseert bijeenkomsten en netwerkevents voor geïnteresseerden om te inspireren en kruisbestuiving te bevorderen. Daarmee kunnen bedrijven zien wat de mogelijkheden zijn voor de digitale productie van composieten.

Resultaten

In 2016 is het experience centre ingericht en in gebruik genomen. Een eerste resultaat is een geautomatiseerde en volledig digitale productielijn die Airborne samen met SABIC, op basis van Siemens en KUKA technologie heeft ontwikkeld voor hoog volume productie, onder andere voor notebooks, tablets en smartphones. Onder DFC vlag wordt een digital twin van deze lijn ontwikkeld. Een digital twin is een simulatie van het gehele productieproces waarmee effecten van wijzigingen meteen bekeken kunnen worden. Daarnaast heeft het fieldlab de nodige binnen – en buitenlandse delegaties op bezoek gehad. DFC participeert in de digitale innovatiehub SMITZH.