Waarom juist de industrie kan profiteren van digitalisering

MT/Sprout
Continu verbeteren en innoveren

In samenwerking met Vlerick en KPMG - De digitalisering biedt de maakindustrie vergezichten van maatwerkproductie en zelf hun reparateur bellende machines. Voor dat het zo ver is, staan de individuele bedrijven voor lastige vraagstukken. De systemen waarin ze investeren moeten bij die van hun klanten en toeleveranciers aansluiten. Het ecosysteem lijkt het antwoord te bieden.

De productie wordt ‘slimmer, sneller en foutloos’, zo somt Gert Jan Braam, sector banker Industry bij ING, de digitale transformatie in de maakindustrie op. ‘Bedrijven worden flexibeler. Ze schakelen sneller tussen verschillende orders en bieden meer mogelijkheden in hun portefeuille. Daarbij kunnen ze ook kleinere volumes produceren, met korte levertijden, waarbij ze hun winstmarge vasthouden. Bovendien kunnen ze rond hun producten nieuwe diensten ontwikkelen.’

Als er een sector is die profiteren van digitalisering, dan is het wel de industrie. Digitale technieken in de productontwikkelingsfase zorgen voor een versnelling in ontwerp, prototyping en testing. Als fabrikanten en hun toeleveraars data uitwisselen, kan de leveringsefficiëntie sterk worden verbeterd. De slimme producten die in de slimme fabrieken worden gefabriceerd verzamelen gegevens over hun gebruik, en kunnen er informatie over terugkoppelen waarmee het ontwerp en de productie kunnen worden verbeterd. Tegelijkertijd signaleren ze wanneer onderhoud of reparatie nodig zijn. Het geeft de maakbedrijven de mogelijkheid om over nieuwe verdienmodellen na te denken zoals betaling per gefabriceerde producteenheid.

Lees het volledige artikel hier verder

Bron: mt/sprout