Itter is een producent van aluminium onderdelen en dan alleen freesdelen. Dat doet het bedrijf met een modern machinepark in een fonkelnieuw bedrijfspand. Henk Wiersma, oprichter en directeur van Itter, heeft samen met z’n zoon Frank, bewust gekozen voor specialisatie. “We willen iets doen wat een ander niet doet en er de beste in zijn. Omdat we kennis en expertise hebben, zijn we interessant en speciaal voor onze klanten.” Om speciaal te blijven, hebben de heren Wiersma Smart Industry omarmd. “Onze visie voor de komende jaren hebben we duidelijk in beeld. Na ons nieuwe pand investeringen we in vergaande automatisering en ‘smart’ produceren. Maar wel met visie. Automatiseren is een middel en geen doel.”

1. Wie ben je en wat is je rol?

“Officieel staat op mijn kaartje managing director van Itter. Maar ondertussen trek ik de kar niet meer alleen. Mijn zoon Frank is de beoogde opvolger. Nu ben ik nog als het ware de CEO en is Frank algemeen directeur en de man die alles regelt. Ik kan me meer bezig houden met indirecte zaken, zoals het ambassadeurschap van Smart Industry.”

2. Hoe ben je begonnen om je bedrijf klaar voor de toekomst te maken? 

“In september bestaat Itter 40 jaar. Ik ben gestart als elektronicabedrijf en deed verspaning er bij. Stap voor stap werd verspanen belangrijker en ben ik helemaal overgestapt naar het verspanen. Vanaf het begin van mijn bedrijf pak ik zaken anders aan. Ik probeer namelijk om geen klanten te hebben maar partners en partners voor het leven. Het is pas goed, als er een wederzijdse afhankelijkheid en een wederzijds belang is. Wat voor ons standaard was – en nu ‘smart’ heet – is dat wij het verlengstuk zijn van de R&D-afdeling van onze relaties. Met als doel enkelstuks produceren tegen de kosten van serieproductie. Een one-piece-flow.”

3. Wat heeft Smart Industry je al gebracht? Geef een voorbeeld waar je trots op bent?

“Ik vind het bijzonder dat we een onderscheidend en innovatief bedrijf hebben. Een bedrijf in een toekomstbestendig pand. Ik ben altijd innovatief geweest. Ik heb altijd voorop willen lopen. Ik ben er trots op lokale ondernemers en bedrijven ,die samen de kennis en expertise hebben, te hebben gebundeld om onze fabriek van de toekomst te bouwen. Smart Industry bracht ons een nog beter partnerschap met klanten en leveranciers.”

4. Wat is je grootste worsteling tot nu toe? Hoe heb  je dat aangepakt? 

“De grootste vraag is hoe we alles in balans houden. Hoe zorgen we dat het personeelsbestand op orde is? Hoe houden we de techniek, de klanten en de financiën op een rijtje? Dat kan je alleen als je goede mensen om je heen hebt. Of die nou van binnen de organisatie of van een externe bron komen. Het gaat om expertise, zowel van ons als van anderen. Smart Industry is kennis delen. Dat heb ik hoog staan.”

5. Wanneer ben je tevreden? 

“Nu. Maar ik zoek wel continu uitdagingen. Ik denk namelijk dat je als bedrijf continu moet blijven veranderen. Charles Darwin zei al dat de dieren die zich het beste kunnen aanpassen zullen overleven. Om het naar ons te vertalen: klanten veranderen, techniek verandert en de maatschappij verandert. Daar moet je in mee.”

6. Wat vraagt deze ontwikkeling van je bedrijf en van je medewerkers?  

“Smart Industry is breder dan alleen een technologische oplossing. ‘Smart’ produceren gaat over de maatschappij, het personeel en de techniek. Als je slimmer wilt produceren om tegemoet te komen aan de veranderingen in de maatschappij, hoe ga je dan met de mensen om? In ons geval is tussen 6 uur ’s ochtend en 8 uur ’s avonds de fabriek bemand. Midden in de fabriek is een shopfloor. Daarin staan in vakken de klussen verdeeld. Op een zelfstandige manier pakken de mensen gedisciplineerd hun eigen werk. Maar zelfstandig werken vergt ook meer van je personeel. Ik moet voor de automatisering zorgen, wat meer kennis van de werknemer vereist. Deel van ons werk is werk voor hoogopgeleiden geworden.” Zo is ook zoon Frank academisch geschoold. Een noodzaak om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen.

7. Wat is jouw belangrijkste les/tip?

“Ik denk dan toch aan Darwin: Het zijn niet de sterkste of slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.”

Website