Het Noord-Nederlandse Fieldlab Region of Smart Factories (RoSF) ontwikkelde een test die de basis vormt van de Nationale Smart Industry Assessment die op het Jaarevent 2019 werd gelanceerd. Met deze test kunnen productiebedrijven uit de maak- en procesindustrie vaststellen waar ze staan en welke stappen ze nog kunnen zetten op weg naar een Smart Factory.
Met deze scan krijgen MKB-ers in de maakindustrie inzicht in de cyberveiligheid van de organisatie en adviezen en tips om deze te beschermen tegen cyberdreigingen. De scan geeft gericht advies op drie belangrijke onderwerpen die kunnen helpen om de digitale weerbaarheid van de organisatie te vergroten, namelijk organisatie en management, interactie met systemen en technologie.
Voor informatie, advies, klankbord, en suggesties voor nuttige contacten kunt u altijd bellen met de Smart Industry Informatie en Advieslijn. Een team van gespecialiseerde consultants staat voor u klaar.
De slimme technologie van de Smart Industry ontwikkelt zich zo snel dat bedrijven en medewerkers zich continu moeten aanpassen en hun vaardigheden moeten bijspijkeren. Binnen uw bedrijf kunnen uw medewerkers dankzij een sterke leercultuur actief meewerken om de productiviteit te verbeteren en nieuwe businesskansen te creëren.
Het ontwikkelen van vaardigheden vormt een integraal onderdeel van alle Fieldlabs. Praktijkleren staat hierbij centraal. Hiervan zijn al goede voorbeelden:
De afgelopen jaren hebben een flink aantal mbo- en hbo-instellingen en universiteiten hun opleidingsaanbod aangepast en nieuwe opleidingen opgezet:
Smart Industry houdt niet op bij de landsgrenzen. Om goed te kunnen inspelen op alle internationale ontwikkelingen is binnen Smart Industry de werkgroep Internationaal opgericht. Deze richt zich op drie terreinen: bilaterale contacten met landen, internationale onderzoeksprogramma’s en de Europese digitaliseringsagenda, met onder meer de Digital Innovation Hubs. Gefocust wordt bij de bilaterale contacten voorlopig op Duitsland met haar Industrie 4.0 programma en België met haar Factory of the Future programma.
Ondernemers helpen meer waarde te halen uit data: dat is het doel van het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI). De partners van het DVC-SI werken samen om bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en verdienmodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van data. Met het bundelen en toegankelijk maken van kennis, kunde, samenwerkingsverbanden en initiatieven wil het DVC-SI bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van de data-economie. Het Data Value Center Smart Industry is een initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Brainport Industries, FME, JADS, Koninklijke Metaalunie, SURFsara en TNO, en wordt ondersteund door Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het programmabureau van Smart Industry adviseert u graag over de mogelijkheden en procedures:
De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt een handig overzicht bij van de subsidie- en financieringsregelingen die u kunt inzetten om uw Smart Industry ambities te ondersteunen.