Van Raam is sinds 1986 fietsfabrikant van aangepaste rijwielen. In het begin richtte Van Raam zich alleen op fietsframes, later zijn ze ook driewielfietsen gaan produceren. Bij Van Raam werken op dit moment 125 medewerkers.

Van Raam was al bekend met het begrip Smart Industry, maar een duidelijk beeld hiervan hadden zij nog niet. De masterclass Smart Industry in Business Modelling werd daarom gezien als eyeopener. Tijdens de sessie werd de volgende vraag gesteld: je staat op een beurs en je ziet dat je overbuurman hetzelfde product als jij foutloos levert, maar in de helft van de tijd en voor de helft van het geld. Door deze vraag is Van Raam gaan nadenken over wat weg kan en tijdrovend is, maar ook wat er nu niet goed werkt.

Tijdens gesprekken met medewerkers van Van Raam werd gevraagd welke werkzaamheden vaak voorkomen en geen uitdaging voor het personeel bieden. Aan de hand van deze antwoorden zijn processen geautomatiseerd en gerobotiseerd. Doordat de medewerkers werden betrokken bij het proces, waren ze niet bang dat de robots hun werk zouden overnemen. Zo merkten ze al snel dat de robots alleen het saaie en repeterende werk zouden overnemen en dat vakmanschap noodzakelijk bleef.

Website