5Groningen

De 5G proeftuin in Noord-Groningen is het fieldlab voor 5G, de nieuwste generatie mobiel internet. 5G heeft veel potentie in termen van snelheid, verzenden van grote hoeveelheden data, betrouwbaarheid, aantal verbonden apparaten (Internet-of-things) en batterijduur. 5G is nog volop in ontwikkeling en telecombedrijven werken hard aan nieuwe antennes en sensoren.

De techniek is inmiddels vrijwel marktrijp, maar om deze technologie verder te kunnen ontwikkelen en toe te passen, moeten de telecombedrijven nu al weten wat de markt en gebruikers later met 5G kunnen doen. Bedrijven en non-profitorganisaties werken daarom samen om diverse toepassingen van 5G te testen in zeven domeinen, te weten Landbouw, Zorg, Energie, Verkeer & logistiek, Leefomgeving, (Smart) industry en Onderwijs & Onderzoek. Dit biedt het bedrijfsleven in Noord-Groningen een unieke kans om als eerste hun innovaties met 5G te testen.

Met behulp van klein multidisciplinaire teams heeft het fieldlab diverse 5G toepassingen getest. Zo kan de arts op afstand een snelle diagnose stellen, door vanuit het ziekenhuis met behulp van de 5G internet verbinding live mee te kijken in de ambulance. Tevens kunnen sensoren in drones ziekten van gewassen in de akkerbouw meten. Via het 5G-netwerk kunnen vervolgens grote hoeveelheden meetgegevens snel doorgestuurd worden voor een analyse en behandelingsadvies aan de boer. Ook kan 5G ingezet worden binnen het Smart Industry domein voor predictive maintenance.

5Groningen heeft een samenwerking opgezet met de ESA. Gezamenlijk verkennen ze hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen versterken. Een aantal pilots van 5Groningen kan hierdoor gebruik maken van unieke satellietinformatie als extra functionaliteit naast 5G. Omgekeerd voeren bedrijven uit het Europees netwerk van ESA testen uit in het 5G fieldlab.

Nieuws

Meer nieuws Meer nieuws op de website van 5Groningen

Bezoekadres

Zernikelaan 17, 9747AA, Groningen

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Peter Rake
prake@ebgn.nl
Foto contactpersoon
Sem Brandenburg
sem@brandstarck.nl

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs