Fieldlab CAMPIONE

Onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar maken zorgt voor verbetering van de productiviteit en beschikbaarheid en veiligheid van installaties tegen lagere kosten. Toch wordt er nog weiniggebruik gemaakt van voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie. Campione gaat dat veranderen.

Condition based maintenance (cbm) is voor de procesindustrie een enorme paradigma verandering. Normaal gesproken vindt onderhoud gepland (meestal te vaak) of correctief (meestal te laat) plaats. Met cbm gebeurt onderhoud precies op tijd. Dat scheelt veel kosten. Maar vanwege allerlei redenen komt cbm in de procesindustrie maar moeizaam van de grond. Minder dan 3% van de data wordt getagd en daarvan wordt nog veel minder actief geanalyseerd en gebruikt.

CAMPIONE maakt deel uit van Worldclass Maintenance. Het fieldlab heeft een centrale locatie in Gilze Rijen met een testinstallatie, waarvan alle CAMPIONE-partners gebruik van kunnen maken. De locatie heeft ook een control room waar de gegevens van de testinstallaties binnenkomen en een incubator ruimte voor nieuwe projecten. Daarnaast zijn er een aantal Living Labs operationeel bij bedrijven, bijvoorbeeld bij Fujifilm, Tata Steel, Sitech, en Delta. De labs gaan vooral over het inzetten van sensoren, die de belasting van installaties meten.

Campione werkt aan 20 projecten gericht op de doorontwikkeling van testinstallaties, het voorspellen van degradatie gedrag van pompen en kleppen, gps tracking van monteurs, vochtigheids-en temperatuurmetingen en het delen van data in een IoT omgeving.

In Living Lab Fujifilm werken partners aan de online voorspelling van slijtage van industriële rollers in de Fujifilm fabriek voor offsetplaten met behulp van real time data. Daarmee hoeft de hele fabriek niet meer stil te staan om de rollers te onderzoeken. Dankzij CAMPIONE vonden Fujifilm en Tata Steel elkaar op dit onderwerp. Zij onderzoeken nu samen hoe het onderhoud van de rollers efficiënter te organiseren.

Sitech Asset Health Center (SAHC) onderzoekt de relatie tussen een combinatie van proces-, machine-, instrumenten- en omgevingsdata en het faalgedrag van apparatuur. Daarmee ontwikkelen de experts van Sitech een model dat aangeeft wanneer een installatie mogelijk een storing gaat vertonen.

Avans Hogeschool en ROC Tilburg geven inmiddels praktijkgericht onderwijs via het fieldlab. Steeds meer docenten en ruim 60 studenten zijn inmiddels betrokken bij CAMPIONE. Ook zijn inmiddels 4 PhD’s betrokken. Tot slot heeft het fieldlab ook twee nieuwe fieldlabs voortgebracht: Camino en Smash.

Nieuws

Meer nieuws Meer nieuws op de website van Fieldlab CAMPIONE

Bezoekadres

Ericssonstraat 2, 5121ML, Rijen

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Henk Akkermans
E-mail: ha@worldclassmaintenance.com
Foto contactpersoon
Naam: Paul van Kempen
E-mail: pvk@worldclassmaintenance.com

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs