ThermoPlastic Composites Nederland (TPC NL)

Fieldlab ThermoPlastic Composites NL werkt met thermoplastische composieten. Dit zijn plastics gevuld met (korte, lange of continue) vezels of combinaties van plastic met bijvoorbeeld weefsels. Thermoplastische composieten bieden interessante voordelen als het gaat om duurzaamheid, circulariteit, materiaalprestaties en potentiële materiaalefficiëntie bij productie.

Met thermoplastische composieten kunnen op industrieel niveau hele lichte producten gemaakt worden. Dat is onder andere interessant voor (bewegende) producten, die heel stijf en sterk moeten zijn zoals bumpers en autozitjes, vliegtuigconstructies, en prefab daken. De praktijk worstelt echter met de daadwerkelijke toepassing vanwege de kostenefficiëntie en de technische knelpunten. Het Fieldlab ThermoPlastic Composites NL werkt aan de oplossingen hiervoor.

TPC NL richt zich op kunststof verwerkende bedrijven, kunststof toepassende bedrijven (prijs niveau 2 tot 3 Euro per kg) en high-end composiet bedrijven.​ Het fieldlab beschikt over -proefopstellingen, pilot productielijnen (persen, spuitgieten, tape placement) en testapparatuur​. Het fieldlab bestaat uit twee onderdelen, het TPRC (Research Center), waar o.a. TenCate, Boeing en Universiteit Twente fundamenteel onderzoek doen en het TPAC (Application Center), waar Saxion en TPRC, toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met MKB bedrijven. TPAC is in het bijzonder interessant voor niet-composietbedrijven. Bijvoorbeeld voor spuitgietbedrijven, die met inzet van thermoplastisch composiet een hoogwaardiger product (met betere mechanische eigenschappen) kunnen produceren tegen een kostprijs, die lager is dan die van conventionele materialen.

TPAC en TPRC hebben onder meer een nieuw recycle proces ontwikkeld om thermoplastische composieten te verwerken tot producten met ontwerpvrijheid en hoge mechanische eigenschappen. Er worden nu drie voorbeeldproducten ontwikkeld om de toepassing van dit recycle proces in high-end market (aerospace-onderdeel) en de volumemarkt  (neus voor veiligheidsschoenen) te demonstreren. Voor de high-end markt gaat het om het verwerken van productie afval in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigonderdelen. Dit wordt gedaan in samenwerking met Fokker. Voor de volumemarkt heeft een studente van Saxion een veiligheidsschoenneus ontwikkeld op basis van gerecyclede composieten. Voor deze schoenneus wordt nu met partijen gesproken die dit in de markt kunnen zetten.

Bezoekadres

Ariënsplein 1, 7511 JX, Enschede

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Ferrie van Hattum
Professor of Applied Sciences
f.w.j.vanhattum@saxion.nl
Foto contactpersoon
Stephan Corporaal
s.corporaal@saxion.nl

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs