Skip to content

Digitale fabriek

Digitale fabriek

De digitale fabriek

Bij een digitale fabriek zijn alle informatiestromen intern digitaal naadloos en veilig verbonden: van kantoor, design, productie, logistiek tot onderhoud en beheer aan toe.

Alles digitaal verbonden

Alles is bij de digitale fabriek met elkaar verbonden. Dankzij verzamelde data en computer besturingen (tot en met Artificial Intelligence) verlopen (steeds meer) processen automatisch. Van alle producten, processen en apparatuur is een digitale twin beschikbaar van/voor ontwerp, visuele- (AR/VR) en procesmodellering, simulatie, control, onderhoud en beheerregistratie.

Technologie digitale fabriek

Naast de CAD-versie van een object zijn ook Big Datamanagement, IoT-koppelingen en data storage en analyse van proces- en onderhoudsdata van belang. Dankzij alle digitale modellen, data en koppelingen is het mogelijk de toestand van een fabriek, productie-equipment en producten te bewaken, te optimaliseren en veranderingen te stimuleren. Ook kunnen vanuit de verzamelde historische waarden AI-algoritmen worden getraind, Veel sensoren, equipement en systemen verzamelen meer data dan momenteel worden gebruikt. AI-toepassingen zorgen ervoor dat dit in rap tempo verandert. 

Digitale fabriek

Wat maakt een fabriek digitaal?

icon-card

Afdelingen en machines digitaal verbonden

icon-card

Processen verlopen automatisch

icon-card

Data optimaliseert processen

Ambassadeurs

Diverse van onze ambassadeurs bieden innovatieve industrie 4.0 oplossingen aan waarbij afdelingen en machines digitaal verbonden worden.

Expertise

Neem contact op met een van onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts

Praktijkvoorbeelden

Veel maakbedrijven hebben al de nodige stappen gezet om hun fabriek te digitaliseren waardoor ze beter kunnen inspelen op alle innovaties en ontwikkelingen in de industrie. Zij delen graag wat zij gedaan hebben en welke wegen ze daarin hebben bewandeld.

Inhoudelijke ondersteuning

Solution Providers

Ben je al zo ver dat je op zoek bent naar specifieke oplossingen? Kom dan in contact met een solution provider die jouw met het digitaliseringsproject kan helpen. Wij bieden een overzicht van partners en leveranciers in alle fasen en deelgebieden van het digitaliseren van het productieproces. Krijg eenvoudig een selectie van passende partijen om invulling te geven aan jouw vraagstuk op het gebied van:

 • Digitalisering in de fabriek
 • Digitaliseren in de keten
 • Digitale skills
smartindustry-positionering

Hulp in de regio

Als ondernemer kun je bij regionale European Digital Innovation Hub (EDIH) terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten (test-before-invest), financiering en internationalisering. Selecteer hieronder de regio waarin je bent gevestigd en ontdek waarmee de EDIH kan ondersteunen.

 • Kaartje Edih NL-1

  Regio's

  Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het belangrijk om stappen te blijven zetten in digitalisering om toekomstbestendig te worden en concurrerend te blijven. Juist voor kleinere bedrijven is het echter een uitdaging om de juiste keuzes te maken, de juiste partners te vinden of de investeringen te financieren. Door het hele land wijzen we de weg naar oplossingen waarmee het mkb hierin wordt ondersteund.

  Ondernemers kunnen bij hun regionale EDIH terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten, financiering en internationalisering.

 • EDIH Noord logo
  In de regio

  Regio Noord

  Met de European Digital Innovation Hub Noord Nederland wordt de Noordelijke industrie aangesloten op de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. Zo creëren we een sterke positie voor de toekomst van de maakindustrie in de regio.

  Naast generieke dienstverlening om digitalisering bij bedrijven te versnellen gaat de EDIH-NN extra inzetten op Autonome Systemen. In het bijzonder voor het ondersteunen van de vier belangrijke transities; Smart Agro, Fabriek van de toekomst, Life Sciences & Gezondheid en de bebouwde omgeving, utiliteit (met name energie) en mobiliteit. Noord-Nederland is een echte transitie-economie en autonome systemen spelen daarin een sleutelrol. Door juist op dit terrein verder te versterken ontstaat er een continue stroom van nieuwe kansen voor enthousiaste bedrijven.

  Een Smart Factory Accelerator waarmee bedrijven die actief zijn (of worden) in de wereld van autonome systemen structureel worden ondersteund op het gebied van digitalisering.

  Een ‘Test-before-invest netwerk’ waardoor bedrijven laagdrempelig toegang krijgen tot demo-en testfaciliteiten en daardoor sneller kunnen digitaliseren.

  Een Ondernemersloket waar bedrijven terecht kunnen met vragen over digitalisering.
  Een Skillsprogramma voor bedrijven met betrekking tot digitale technologieën die prioriteit krijgen binnen Digital Europe.

  De Smart Makers Academie; een programma gericht op het matchen van vraag en aanbod rondom digitale vaardigheden op basis van individuele leerresultaten.

  Extra financiële diensten, zoals een Investor Readiness programma om de financiële haalbaarheid van digitaliseringsplannen te versterken.

  Een Competence development-programma om Noord-Nederland uit te bouwen tot Europese koploper in autonome systemen.

  Kijk op de evenementenkalender welke cursussen en bijeenkomsten er in regio Noord worden georganiseerd.

 • EDIH Logo Basis RGB
  In de regio

  Regio Noordwest

  EDIH – Digital Hub Noordwest helpt mkb’ers in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland met het verbeteren van hun bedrijfsproces aan de hand van digitalisering.

  De Digital Hub Noordwest biedt kennis en ervaring van digitale technologieën in de vorm van trainingen, ondersteunen met ontwikkeling van prototypes, het beschikbaar stellen van testfaciliteiten, advies bij het vinden van financiering. Denk bijvoorbeeld aan het ontdekken wat AI kan betekenen in het optimaliseren van het proces, leren hoe het veilig delen van data met bedrijven in jouw keten kan bijdragen aan een efficiënter en duurzamere manier van werken, een start maken van het opzetten van dashboard en zo beter inzicht krijgen in de prestaties van processen.

  Met een breed palet aan 25 diensten, trainingen en workshops is er altijd een mogelijkheid voor iedere mkb om de volgende stap te zetten in het gebruik van digitale toepassingen. Lees meer over de Digital Hub Noordwest op www.edih-dhnw.nl/.

  Een overzicht van regionale events is te vinden op: www.edih-dhnw.nl.

  Onze ambassadeurs zijn klaar voor de toekomst.
  Zij dragen actief bij aan de realisatie van de actieagenda Smart Industry en delen graag hun kennis en ervaring. Kijk hier voor een overzicht van de ambassadeurs die actief zijn in regio Noordwest.

 • B_Robotics_Brandmark_RGB-3
  In de regio

  Regio Oost

  EDIH BOOST Robotics is één van de vijf industriële EDIH’s in ons land. Zij maken onderdeel uit van een Europees netwerk van digitale innovatiehubs. Dit Europese subsidieprogramma heeft tot doel om bedrijven in Europa te ondersteunen bij het versnellen van digitalisering en vergroening. Een opgave die naadloos aansluit bij de missie van BOOST, waardoor we de komende drie jaar de industrie in de regio Oost- Nederlander gestructureerd kunnen ondersteunen in het realiseren van een toekomstbestendige en relevante toekomst.

  EDIH BOOST Robotics richt zich op producerende bedrijven in het mkb: maakindustrie, agrifood en medische technologie. Ondernemers kunnen bij EDIH BOOST Robotics terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten, financiering en internationalisering. Bedrijven worden geadviseerd en begeleid door innovatiemakelaars van onder andere Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T. Via deze makelaars krijgen ondernemers snel en gericht toegang tot testfaciliteiten zoals fieldlabs en skillslabs, kennisinstellingen, experts uit het netwerk van de partners van deze EDIH en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden.

  Het Smart Industry Assessment

  Om inzicht te krijgen in je huidige situatie, ambities en belangrijkste kansen is het Smart Industry Assessment ontwikkeld, speciaal voor bedrijven in de maakindustrie, Agrifood en Medtech. Het assessment bestaat uit twee gesprekken van twee uur, waarbij één van onze innovatiemakelaars samen met jou en je organisatie aan de slag gaat met de transformatiedomeinen van Smart Industry en de kerncompetenties van het bedrijf. Zo krijg je een helder beeld om je volgende stap(pen) te identificeren. Het assessment bieden we kosteloos aan.

  Weet je al waar je staat en ben je specifiek op zoek naar kennis, testfaciliteiten of financiering, dan zijn we er ook voor je! Bedrijven worden geadviseerd en begeleid door innovatiemakelaars van onder andere Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T.

  Je kunt bij onze innovatiemakelaars terecht voor:

  • advies over kennis en vaardigheden
  • toegang tot kennisinstellingen
  • testfaciliteiten (test-before-invest), zoals fieldlabs en skillslabs
  • financieringsmogelijkheden
  • internationaliseringsmogelijkheden
  • expertkennis uit het BOOST Robotics netwerk

  Voor een overzicht van onze events verwijzen we je naar onze website

   

  Perron038

   

   

   

   

   

  Onze ambassadeurs zijn klaar voor de toekomst.
  Zij dragen actief bij aan de realisatie van de actieagenda Smart Industry en delen graag hun kennis en ervaring. Kijk hier voor een overzicht van de ambassadeurs die actief zijn in regio Oost.

 • Klikopmorgen_EDIH
  In de regio

  Regio Zuid

  EDIH Zuid-Nederland (‘EDIH-SNL’) ondersteunt de mkb-maakindustrie in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg bij hun digitaliseringsvraagstukken.

  De focus van ‘Hub Zuid’ ligt op de sectoren agrifood, semicon, automotive, procesindustrie, medical systems en machinebouw. 

  Expert support, assessments, on-the-go-coaching, actieplan opstellen, workshops, roundtables, peer-to-peer groups, matching activiteiten, deskresearch en access to solution.

  Kijk op de evenementenkalender welke cursussen en bijeenkomsten er in regio Zuid worden georganiseerd.

  Bekijk hier het overzicht van Fieldlabs in het zuiden van het land.

  Onze ambassadeurs zijn klaar voor de toekomst.
  Zij dragen actief bij aan de realisatie van de actieagenda Smart Industry en delen graag hun kennis en ervaring. Kijk hier voor een overzicht van de ambassadeurs die actief zijn in regio Zuid.

 • 2023_Digitalzh logo Oranje
  In de regio

  Regio Zuidwest

  Digitalzh is het centrale loket in de regio Zuid-Holland waar InnovationQuarter en de TU Delft samen met branche- en netwerkorganisaties, scholen en universiteiten, fieldlabs en overheden de vragen van bedrijven gestructureerd helpen beantwoorden.

  Digitalzh is het centrale loket in de regio Zuid-Holland waar InnovationQuarter en de TU Delft samen met branche- en netwerkorganisaties, scholen en universiteiten, fieldlabs en overheden de vragen van bedrijven gestructureerd helpen beantwoorden. Met informatie, opleidingen, testfaciliteiten en ‘best practices’ wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Digitalzh helpt kleine en middelgrote bedrijven in de industrie om gebruik te maken van digitale technologieën. Er wordt samengewerkt met allerlei regionale dienstverleners en door verbinding te maken met een Europees netwerk van vergelijkbare organisaties.


  De Zuid-Hollandse EDIH, Digitalzh, richt zich op het innovatieve mkb-bedrijfsleven en small mid-caps in alle industrieën, waarbij de focus in de eerste periode van het project ligt op de maakindustrie, haven-maritieme industrie en de glastuinbouw. In deze sectoren wordt nadrukkelijk een koppeling gemaakt met sleuteltechnologieën zoals IoT, 5G, AI, Robotica en Cybersecurity. Door de technologieën te koppelen aan de specifieke behoeften van ondernemers, kan Digitalzh hun dienstenaanbod beter afstemmen op de vraag van hun klanten.

  Of je nu een tuinder bent, een toeleverancier voor de Rotterdamse haven of het lasproces wil automatiseren, Digitalzh staat klaar om je te begeleiden en ondersteunen bij het verbeteren van digitalisering binnen jouw organisatie. De rol van Digitalzh is ondersteunend en omvat onder andere het helpen opstellen van een digitaliseringsplan, het verbinden met andere serviceproviders en het overzicht bieden van de financieringsmogelijkheden.

   

  Benieuwd naar hoe Digitalzh jouw bedrijf verder kan helpen? Plan vrijblijvend een afspraak in met ons team. Samen kijken we naar jouw specifieke behoeften en maken we concrete afspraken om jouw digitale ambities te realiseren. En als je het prettig vindt, kunnen we ook gewoon bij jou op locatie afspreken.

Whitepaper

11 bouwstenen voor ondernemers om hun maakbedrijf te digitaliseren

Geef de strategie voor de toekomst vorm. Veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze digitale ontwikkelingen kunnen vertalen naar de business om de strategie van de toekomst vorm te geven.

Wat als je...

 • Weet welke onderdelen van de organisatie het meest winstgevend zijn?
 • Weet op welke punten in de organisatie data écht waarde toevoegt?
 • Volledig inzicht hebt in het huidige productieproces?