Skip to content

BouwLab

BouwLab R&Do is opgericht om nieuwe innovaties en technische mogelijkheden te onderzoeken en direct laagdrempelig toepasbaar te maken binnen de bouw. Pionieren kun je nu eenmaal het beste in teamverband.

BouwLab

De uitdaging

Er komt veel op de bouwwereld af. Nieuwe productie- technieken zoals 3D-printen met robots, slimme senso- ren, nieuwe duurzamere materialen en methoden doen hun intrede. Dit leidt tot allerlei nieuwe mogelijkheden zoals prachtige vormvrije designs, circulair bouwen, eenvoudige modulaire bouwmethoden en andere slim- me oplossingen.

Slechts een handjevol grote spelers in Nederland ex- perimenteert achter gesloten deuren met deze nieuwe innovatieve manieren van bouwen. Voor veel kleinere spelers, zoals architectenbureaus, projectontwikkelaars en MKB-bouwbedrijven, blijven deze nieuwe technologieën (inclusief het benutten van deze kansen) vaak nog onbereikbaar. Meestal door bijvoorbeeld gebrek aan ken- nis of gebrek aan kapitaal voor dit soort investeringen. En dat is zonde. Want om de gehele bouwsector in een snel veranderde wereld te kunnen laten innoveren is meer nodig. De bouwwereld staat namelijk onder grote maatschappelijke druk. Want terwijl we in Nederland voor een enorme bouwopgave staan roept de maatschappij tegelijkertijd om een fundamenteel andere werkwijze.

De werkwijze

Hierom is in 2019 BouwLab gestart. BouwLab is een unieke plek in de Metropoolregio Amsterdam waar (MKB)-ondernemingen uit de bouwsector kunnen experimenteren, co-creëren en innoveren met de nieuwste technologie. BouwLab helpt de bouwwereld richting een complete digitale ‘supply chain’ en stuurt aan op verdere industrialisatie van de bouw door onder andere de inzet van robots en digitale maaktechnieken.

Daarnaast is BouwLab een experimenteerplek rondom circulair bouwen en bio-based bouwen. Juist door industrialisatie en digitalisering van de bouw aan te jagen stimuleren we circulariteit binnen de bouwprocessen.

BouwLab heet volmondig ‘BouwLab R&Do’. In tegenstelling tot R&D draait het bij R&Do vooral ook om ‘doen’. Want wat de bouw nodig heeft is een proeftuin om laagdrempelig, zonder spelregels direct aan de slag te gaan met innovatieve nieuwe technologieën en concepten.

Op deze manier draagt BouwLab positief bij aan oplossingen voor de enorme huidige opgaven voor de bouw en brengen we de complete bouwwereld in Nederland richting de 21e eeuw.

Resultaten

Vanuit BouwLab R&DO is onder andere een concept ‘Circulaire Brug’ ontwikkeld. Met dit concept kan je een brug helemaal op maat samenstellen. Binnen het consortium wordt samengewerkt met onder andere een architect, een softwarebedrijf en een industrieel ontwerper. Met elkaar zijn ze een parametrische brug aan het ontwikkelen die volledig uit houten componenten bestaat en die je ook uit elkaar kan halen. De brug wordt als mock-up model binnen een paar weken op het terrein bij BouwLab R&DO opgebouwd. Een schoolvoorbeeld van modulair bouwen. 

Daarnaast is er bijvoorbeeld met veel verschillende bedrijven samengewerkt om als experiment een pand dat gesloopt zou worden in Almere in plaats van te slopen over te hevelen van Almere naar het terrein van BouwLab in Haarlem. Veel bouwbedrijven, MKB-bedrijven en andere organisaties werkten mee om van dit pand, dat is omgedoopt tot nieuw Living Lab, een succes te maken en een toonbeeld te laten zijn van circulair bouwen en innovatie. 

Kijk voor meer resultaten, informatie en projecten op bouwlab.com

Contactgegevens

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Contactpersonen

 

Herman van Bolhuis hvb@3dmakerszone.com