Skip to content

Duurzaamheidsfabriek

De Duurzaamheidsfabriek is een open innovatie-omgeving voor (MKB) bedrijven uit de regio Dordrecht waar tegelijkertijd op een vernieuwende manier techniekonderwijs wordt gegeven. Waar de meeste Fieldlabs zich toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe innovaties, richt de Duurzaamheidsfabriek zich op de vraagarticulatie voor bedrijven, toepassing van nieuwe technologieën, penvoerderschap en op het ‘leven lang ontwikkelen’ van de mensen die in de beroepspraktijk met de innovatieve smart industry oplossingen aan de slag gaan.

Duurzaamheidsfabriek

De uitdaging

In de Duurzaamheidsfabriek participeren vele regionale en (inter)nationale bedrijven als Focus-On, Siemens, Krohne, Priva, Valk Welding en HVC. Het fieldab richt zich vooral op de (maritieme) maakindustrie en de energietransitie. Veelal gaat het in deze sectoren om smart industry oplossingen als automatisering, digitalisering, smart maintenance en robotisering. De Duurzaamheidsfabriek legt zich toe op de valorisatie van deze technologieën: hoe zijn ze voor bedrijven slim toe te passen om extra waarde te creëren voor hun bedrijf. Dat kan waarde zijn in termen van kwaliteit en productiviteit, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om werk terug te kunnen halen uit lagelonenlanden (reshoring) en het borgen van waardevolle kennis.

De werkwijze

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Daar geloven we in bij de Duurzaamheidsfabriek én dat zien we dagelijks in de praktijk. Organiseer je een bijeenkomst om kennis te delen? Een (online) event om mensen in beweging te krijgen? Of wil je stappen nemen op het gebied van innovatie en projecten? Maak kennis met onze medewerkers, inspirerende omgeving en ons netwerk van interessante partners in de Duurzaamheidsfabriek.

We helpen je graag je ideeën verder te brengen waarbij we je helpen met de vraagarticulatie / innovatie goed op te zetten en verder op te pakken tot het uitwerken van de business case. Daarnaast hebben we specialisten in de Duurzaamheidsfabriek op het vlak van project- en programmamanagement.

Specialistische kennis is aanwezig om je verder te brengen op het gebied van big data en digitalisering, smart maintenance, asset management en smart industry. Ook bieden we technische en innovatieve engineeringoplossingen en designdiensten in machinebouw, maritiem & offshore en special tooling.

Een mooi voorbeeld van de werkwijze is het project Toegepaste Innovatie voor Maritieme Automatisering (TIMA). Binnen TIMA werken Scheepswerf Slob, De Waal, Valk Welding, het Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek aan innovaties in de automatisering van snij- en laswerkzaamheden in de scheepsbouw door de inzet van lasrobots bij enkelstuks maatwerk. Hierin is de Duurzaamheidsfabriek penvoerder.

Resultaten

Binnen TIMA is het gelukt om robots direct vanaf tekenprogramma’s te laten werken. Ook is er een speciale digitale lastoorts ontwikkeld waarmee de fysieke bewegingen en keuzes van ervaren lassers kunnen worden vertaald naar programmatuur voor de robot. Specialistische kennis en ervaring komt zo ook beschikbaar voor het onderwijs. Naast de technische innovaties, onderscheidt het project zich ook door de nadrukkelijke focus op ‘human capital’: het competitief houden van medewerkers, de aansluiting met het onderwijs en de borging van de nieuwe kennis die het project oplevert.

Fieldlab De Duurzaamheidsfabriek is er ook voor startups. Zij kunnen kantoor houden in de fabriek en productie draaien in een van de twee maakhallen tegenover de fabriek, met toegang tot kennis, capaciteit en faciliteiten.

Contactgegevens

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Contactpersonen