Skip to content

Innovatiecluster Drachten


Innovatiecluster Drachten is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen in gehele regio Noord-Nederland die vooroplopen met innovaties en concurrerend zijn in de wereldmarkt. Onze bedrijven werken samen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. 
Wij noemen dit de Big 5 van de High Tech: 3D metal printing; unieke combinatie van 3D printing, fundamentele metaalkennis en (ECM )postprocessing technologieën; Remote sensoring en big data; het op afstand verbinden van apparaten, instrumenten en machines en data verzamelen, overbrengen, opslaan, analyseren en handelen; Robotics; het ‘manarm’ of zelfs ‘manloos’ laten functioneren van high tech systems bij klanten en in fabrieken; Visual intelligence; unieke combinatie van cameratechnieken, big data en neurale netwerken; All electric propulsion; 100% emmissieloos aandrijven van systemen door elektrische aandrijftreinen inclusief high performance PV (100% renewable).

f8b681-w250-s

De uitdaging


Hart van High Tech 
Dat kan door de unieke samenwerking van de R&D-afdelingen, waarin onderlinge concurrentie heeft plaatsgemaakt voor het versterken van elkaar. Het resultaat is meer dan 50 nieuwe productintroducties per jaar wereldwijd, die mensenlevens redden, de bediening van complexe systemen kinderlijk eenvoudig maken, producten afstemmen op de individuele wensen en behoeften van consumenten en data toegankelijk maakt om de kwaliteit van voedsel te verbeteren. Zo vormen onze bedrijven ‘The heart of the smart factory region’ van Noordwest-Europa.

De werkwijze

Autonomous Systems
Naast het zwaartepunt van de private R&D in Noord-Nederland vormen wij een hoogwaardige High Tech maakindustrie met als focus autonomous (factory) systems, en dat is uniek is voor geheel Europa. Aantrekkelijk voor werknemers die zich verder willen ontwikkelen met een toekomstgerichte carrière in de High Tech industrie. Aantrekkelijk voor andere High Tech bedrijven, die door het delen van kennis en elkaars faciliteiten een voorsprong hebben op de concurrentie. Het ICD geeft je meer vrijheid.

De resultaten

Het ICD groeit nog steeds, in aantal werknemers en in aantal aangesloten bedrijven. De meeste bedrijven zijn buiten Drachten actief maar zijn allemaal internationale zelfscheppende bedrijven die ontwikkelen, fabriceren en servicen over de hele wereld. Het ICD heeft meer van 250.000 systemen over de hele wereld connected met de regio!

Contactgegevens

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Bezoekadres

Oliemolenstraat 5, 9203ZN, Drachten

Contactpersoon


Joost Krebbekx  j.krebbekx@berenschot.nl