Technologies Added
Als je wilt weten hoe de nieuwe generatie ondernemers in de maakindustrie hun productie en operations het liefst willen organiseren, kom dan zeker eens een kijkje nemen bij Technologies Added in Emmen. Op de locatie van de voormalige armaturenfabriek van Philips staat de eerste shared Smart Factory van Nederland en wie weet wel van de wereld. “Het voelt als je eigen fabriek,” zo luidt de slogan. Daarmee is Technologies Added één van de meest baanbrekende experimenten binnen de Nederlandse maakindustrie.
De uitdaging
Met behulp van Fieldlab Technologies Added proberen wij een antwoord te vinden op twee belangrijke uitdagingen waar de Nederlandse maakindustrie voor staat.
De eerste uitdaging luidt ‘Het ontwikkelen van nieuwe oplossingen om op een seriematige manier klantspecifieke en configureerbare producten te assembleren.’ Nederland excelleert in high-mix/ low -volume fabricage, kijk bijvoorbeeld naar de bedrijven in de Brainport-regio, maar niet in high-mix/ high-volume. Dit segment groeit snel door de grotere vraag naar klantspecifieke en configureerbare producten. Met het Fieldlab Technologisch Added willen we deze discipline in Nederland op de kaart zetten. Dat is ook nodig om de maakindustrie te regionaliseren in het kader van de verduurzaming.
En de tweede uitdaging is dat we met Technologies Added een platform willen bieden voor de nieuwe generatie maakbedrijven. We begeven ons in een tijd van schaalverkleining, nieuwe bedrijven zullen niet snel voldoende schaalgrote hebben om te kunnen investeren in een eigen productiefaciliteit of om hun productie in China weg te zetten. Met Technologies Added bieden we een alternatief die eigenlijk wel voor de hand ligt: een gemeenschappelijke fabriek.
Delen is het nieuwe hebben, ook in de maakindustrie.
De werkwijze
Begin 2018 zijn we begonnen om het concept van een deelbare en schaalbare fabriek voor mass customized assemble uit te rollen in een grote lege fabriek van 25000m2. De bouwstenen lagen niet op de plank. Dat was wel een uitdaging, want de bouwstenen lagen niet op de plank. Veel hebben we zelf ontwikkeld, samen met onze partners, als belangrijkste mijlpalen:
De ontwikkeling van een volledig modulair en schaalbaar assemblage concept, op basis van zogenaamd ‘Cubicels.’ Dit zijn gestandaardiseerde werkplekken, met ingebouwde intelligentie, die als Lego worden gecombineerd tot een complete assemblagelijn. Met standaard units bouwen we binnen de kortste tijd een maatwerk-assemblageproces. Er zijn Cubicels voor pick & place, testen, inpakken, etcetera. Opschalen of juist afschalen? Geen enkel probleem. Door extra Cubicels bij te plaatsen of eruit te halen kan de capaciteit makkelijk worden verhoogd of teruggebracht. Wil je later op een andere locatie produceren? Ook dat kan. Onze systeem is volledig mobiel.
De ontwikkeling, samen met het Amerikaanse Rockwell, van een state-of-art en zeer complete IT-infrastructuur (de “smart backbone”), met onder andere een Product configurator (voor OEM sales support, bijv. in een webshop), een PDM-systeem (voor product en process design support), geïntegreerd met document-applicaties en engineering-applicaties CAD/CAM/Word/Excel) en een ERP-systeem (met klanten, orders, stuklijsten, voorraden, etc.) en een MES-systeem (met ondar andere digitale werkinstructies en datalogging).
Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht besteed aan de spelregels die nodig zijn om een fabriek te delen en om afspraken te maken tussen Technologies Added als uitvoerder en de partners als medebewoners. De optelsom van nieuwe technologie, verregaande digitalisering en goede spelregels hebben ervoor gezorgd dat er nu een goede infrastructuur ligt veel een deelbare fabriek van klantspecifieke productie.
De resultaten
De eerste stappen zijn gezet. Er staat een goed werkende fabriek ‘nieuwe stijl’ waar inmiddels 6 bedrijven onderkomen hebben gevonden. Dit zijn stuk voor stuk kansrijke bedrijven, zowel startups als scale-ups, die producten maken die goed passen in de duurzame wereld.
- Sustainder; Koploper op het terein van interlligente straatverlichting;
- Etergo: de beroemde fabrikant van de Appscooter, die binnenkort de markt op gaat;
- Hydraloop van het indoor waterrecyling-apparaat, de grote winnaar van de CES;
- Gleam. Onze eerste buitenlandse partner maakt cargobikes;
- Holtkamper: Een lichtgewicht camper uit het hogere segment die geschikt is om achter een electrische auto te hangen;
- En Bleu Current: Met een innovatief concept voor oplaadpalen;
Technologies Added scoort hoge kijkcijfers als Fabriek van de toekomst voor de nieuwe generatie maakbedrijven én als voorbeeld van post-corona maakindustrie, om productie weer dichter bij huis georganiseerd te krijgen. De komende jaren gaan we het concept verstevigen, uitbouwen (target: 15 partners) en op andere locaties en met andere partners uitrollen.
Contactgegevens
Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:
Bezoekadres
Kapitein Grantstraat 9, 7821AP, Emmen
Contactpersoon
Hans Praat praat@nom.nl