Hub Zuid

Smart Industry Hub Zuid richt zich op de ondernemers in de maakindustrie binnen Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Ondernemers verkrijgen via een centraal contactpunt informatie over slimme productie. Daarbij organiseert de Hub evenementen en brengt ondernemers in contact met andere ondernemers die zich bezighouden met dezelfde ontwikkelingen. De focus binnen de Hub ligt op slim onderhoud (smart maintenance & services) en slimme, complexe productie van kleine series (smart manufacturing).

Belangrijke thema's 

De programma’s die onder de vlag van Smart Industry in Zuid-Nederland lopen zijn Virtual & Augmented Reality; Smart Tooling, Smart Systems, Jheronimus Acadamy of Data Science; Printed Electronics. Alles bij elkaar zijn hier zo’n 70 bedrijven in actief. Via Hub Zuid kunnen nu nog meer mkb-bedrijven zich aansluiten om meester te worden op het gebied van deze belangrijke thema's binnen Smart Industry.

Het doel van het Smart Industry Hub Zuid is om meer mkb-bedrijven van buiten de regio te betrekken bij de innovatieprogramma’s die vanuit Smart Industry worden opgezet. 

Data Value Center Smart Industry

Smart Industry Hub Zuid is ook initiatiefnemer van het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI), waar bedrijven worden geholpen bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en verdienmodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van data. Lees meer over het Data Value Center

Smart Industry Hub Zuid is een initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Brainport Industries Cooperatie, LIOF, Provincie Limburg, Midpoint Brabant, REWIN, Agrifood Capital, FME, KVK, Koninklijke Metaalunie, Provincie Noord-Brabant, TNO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Waarmee kunnen wij je verder helpen?

Diensten

Diensten overzicht

Fieldlabs

thumbnail

FOKUS | Fabriek van de toekomst

Smart Industry

Het grensoverschrijdend project Fabriek van de Toekomst stimuleert de kleine en middelgrote industrie om te innoveren in productietechnologie. Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, sector- en brancheverenigingen hebben de krachten gebundeld om ondernemingen en ondernemers gereed te maken voor een gezonde toekomst in de nieuwe industriële revolutie. Het project FOKUS: Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking, benut internationale kennis om bij ondernemingen innovatie versneld te kunnen realiseren. Het project is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

thumbnail

Fieldlab Samen

Big Data en AI

WCM Fieldlab SAMEN (SmArt Maintenance Enabled busiNess) is het consortium van World Class Maintenance, Sitech Services BV, Alfa Laval, ASML, Ericsson, Tata Steel, Stork, SPIE, ABB, Canon, WEMO Nederland BV, Fokker Services, Fontys, Cargill, Logistics Community Brabant, Marel, ORTEC, Shell, Sofon, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Tilburg University, TU Eindhoven, Waterschap de Dommel, KPN, PDM en Perfact; met support van Aeronamic Services, IBM Nederland, Thales Nederland en Vanderlande.

thumbnail

Fieldlab Robotics

Automatisering

Het fieldlab Robotics ontwikkelt geïntegreerde procesoplossingen voor “Material Handling” voor klant specifieke productie, tegen de kostprijs van een massa product. Deze Material Handling oplossingen worden gerealiseerd door integratie van robots, grippers en onbemande voertuigen (AGVs).

thumbnail

Smart Connected Supplier Network

Smart Industry

Het Fieldlab 'The Smart Connected Supplier Network' (SCSN) is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, softwareleveranciers en TNO om de high-tech maakindustrie te ondersteunen bij het digitaliseren van de keten. Het Fieldlab richt zich op het met slimme ICT stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. Het moet veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat belemmerd wordt door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toelevernetwerk waar het Fieldlab zich op richt bestaat uit ca. 300 bedrijven achter grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare. Digitaal samenwerken in de keten is een van de doelen van Smart Industry. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het koppelen van ict-systemen tussen bedrijven is meestal niet eenvoudig. De huidige praktijk is dat veel bedrijven dit oplossen met handwerk: medewerkers typen informatie uit een binnengekomen order over in het eigen systeem. In het Fieldlab Smart Connected Supplier Network wordt gewerkt aan oplossingen hiervoor. Naar schatting kan een veilige, efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners tot wel twintig procent schelen in kosten en fouten. Het Fieldlab wil ervoor zorgen dat door de hele keten een order van een klant automatisch in het systeem van de leverancier wordt geladen en daar direct kan worden verwerkt. Hiervoor is een standaard voor berichtenverkeer ontwikkeld. Zo creëert het Fieldlab geheel digitaal werkende schakels in de keten, om gegevens eenvoudig en betrouwbaar te delen.

thumbnail

Fieldlab CAMPIONE

Smart Industry

Onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar maken zorgt voor verbetering van de productiviteit en beschikbaarheid en veiligheid van installaties tegen lagere kosten. Toch wordt er nog weiniggebruik gemaakt van voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie. Campione gaat dat veranderen.

thumbnail

Ultra Personalized Products and Services

Smart Industry

UPPS staat voor Ultra Personalized Products and Services. UPPS ontwikkelt nieuwe methoden om gepersonaliseerde producten en diensten te ontwerpen en te produceren.

thumbnail

FreshTeq

Smart Industry

Freshteq staat voor Smart Industry in de internationale tuinbouw. Digitale technologie biedt ook voor de tuinbouw volop innovatieve mogelijkheden. Dit fieldlab onderzoekt hoe digitalisering in de kas een plek kan krijgen.

thumbnail

Flexible Manufacturing

Smart Industry

Door de toenemende eisen van afnemers moeten fabrikanten van high-tech producten steeds vaker verschillende en complexe producten, met laag volume, tegen zo laag mogelijke kosten produceren. Dat is de grote uitdaging, waarvoor fieldlab Flexible Manufacturing oplossingen ontwikkelt.

thumbnail

Proeftuin voor Precisielandbouw

Smart Industry

Het doel van het fieldlab Proeftuin voor Precisielandbouw is om de adoptie en toepassing van Precisie Landbouw (PL) in Nederland te versnellen en op grotere schaal de voordelen van precisielandbouw te benutten.

thumbnail

DCMC - Development Center for Maintenance of Composites

Smart Industry

Sinds 2010 gebruikt men composieten op grote schaal bij de bouw van nieuwe vliegtuigen (Boeing 787, Airbus A350, Lockheed-Martin F-35). Terwijl bij de nieuwbouw met deze materialen volop smart industry technologieën worden toegepast is dat bij het onderhoud van deze vliegtuigen niet het geval. Hier richt het DCMC zich op: “De volledige automatisering van het onderhoud en reparatie aan composiet”.

Fieldlab overzicht
Ontdek de fieldlabs in de smart industry hub-Zuid

Laatste nieuws

Meer nieuws

Projecten

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

Projecten overzicht

Stakeholders

Logo Brabantse Ontwikkeling Maatschappij (BOM)
Logo LIOF
Logo FME
Logo Brainport Industries
Logo TUE - Eindhoven University of Technology
Logo Koninklijke Metaalunie

Ambassadeurs

Logo Axians
Logo Midpoint Brabant
Logo SIA - Smart Industry Assistant
Logo 3D Value
Logo Laser Techniek Nederland
Logo SPIE
Competence centers

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Anke Meuffels
Functie: Regio-secretaris Koninklijke Metaalunie Zuidoost en Limburg
E-mail: meuffels@metaalunie.nl
Foto contactpersoon
Naam: Charles Mevis
Functie: Sector Developer Industrie
E-mail: cmevis@liof.nl
Foto contactpersoon
Naam: Frank Donders
Functie: Business Development Manager Zuid Nederland
E-mail: frank.donders@fme.nl
Foto contactpersoon
Naam: Gerard Blom
Functie: Programme Manager Hub Zuid en DVC-SI
E-mail: gblom@bom.nl
Foto contactpersoon
Naam: Gijs Bosch
Functie: KVK | Relatiemanager Publieke Stakeholders
Tel: 06 51 20 08 96
E-mail: gijs.bosch@kvk.nl
Foto contactpersoon
Naam: John Blankendaal
Functie: managing director
E-mail: j.blankendaal@brainportindustries.nl
Foto contactpersoon
Naam: John den Ridder
Functie: Programmamanager HighTech Maintenance
E-mail: j.denridder@rewin.nl
Foto contactpersoon
Naam: Pierre van Kleef
Functie: Programmamanager Midpoint Brabant Smart Industry
E-mail: pierrevankleef@midpointbrabant.nl
Foto contactpersoon
Naam: Remco de Rijke
Functie: Projectmanager Logistiek, Maintenance & Energietransitie
E-mail: remcoderijke@impulszeeland.nl
Foto contactpersoon
Naam: Tom van der Horst
Functie: Business Director Industry
E-mail: tom.vanderhorst@tno.nl