Hub Zuid

De nadruk binnen de actieagenda in Noord-Brabant ligt bij het provinciale Innovatieprogramma Hightech Systemen & Materialen 2017-2020. In Limburg ligt de focus op de door LIOF uitgevoerde programma’s Limburg Makers en Limburg Logistiek. Het initiatief voor de samenwerking op het gebied van Smart Industry Zuid-Nederland komt van BOM / LIOF, Provincie Noord-Brabant / Provincie Limburg, KVK, TNO, FME / Metaalunie District Zuid en Brainport Development. Data Value Center Smart Industry Daarnaast is de regio Zuid initiatiefnemer van het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI), waar bedrijven worden geholpen bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en verdienmodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van data. Oprichters van het DVC-SI zijn BOM, Brainport Development, Brainport Industries, FME, Jheronimus Academy of Data Science, Koninklijke Metaalunie, SURFsara en TNO. Op www.smartindustry.nl/datavaluecenter is meer informatie over dit initiatief te vinden.

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Gerard Blom
Functie: Hub Coördinator Zuid
E-mail: gblom@bom.nl

Evenementen

Fieldlabs

thumbnail

Smart Connected Supplier Network

Fieldlab

Het Fieldlab 'The Smart Connected Supplier Network' (SCSN) is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, softwareleveranciers en TNO om de high-tech maakindustrie te ondersteunen bij het digitaliseren van de keten. Het Fieldlab richt zich op het met slimme ICT stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. Het moet veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat belemmerd wordt door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toelevernetwerk waar het Fieldlab zich op richt bestaat uit ca. 300 bedrijven achter grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare. Digitaal samenwerken in de keten is een van de doelen van Smart Industry. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het koppelen van ict-systemen tussen bedrijven is meestal niet eenvoudig. De huidige praktijk is dat veel bedrijven dit oplossen met handwerk: medewerkers typen informatie uit een binnengekomen order over in het eigen systeem. In het Fieldlab Smart Connected Supplier Network wordt gewerkt aan oplossingen hiervoor. Naar schatting kan een veilige, efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners tot wel twintig procent schelen in kosten en fouten. Het Fieldlab wil ervoor zorgen dat door de hele keten een order van een klant automatisch in het systeem van de leverancier wordt geladen en daar direct kan worden verwerkt. Hiervoor is een standaard voor berichtenverkeer ontwikkeld. Zo creëert het Fieldlab geheel digitaal werkende schakels in de keten, om gegevens eenvoudig en betrouwbaar te delen.

thumbnail

Fieldlab CAMPIONE

Fieldlab

Onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar maken zorgt voor verbetering van de productiviteit en beschikbaarheid en veiligheid van installaties tegen lagere kosten. Toch wordt er nog weiniggebruik gemaakt van voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie. Campione gaat dat veranderen.

thumbnail

Ultra Personalized Products and Services

Fieldlab

UPPS staat voor Ultra Personalized Products and Services. UPPS ontwikkelt nieuwe methoden om gepersonaliseerde producten en diensten te ontwerpen en te produceren.

thumbnail

FreshTeq

Fieldlab

Freshteq staat voor Smart Industry in de internationale tuinbouw. Digitale technologie biedt ook voor de tuinbouw volop innovatieve mogelijkheden. Dit fieldlab onderzoekt hoe digitalisering in de kas een plek kan krijgen.

thumbnail

Flexible Manufacturing

Fieldlab

Door de toenemende eisen van afnemers moeten fabrikanten van high-tech producten steeds vaker verschillende en complexe producten, met laag volume, tegen zo laag mogelijke kosten produceren. Dat is de grote uitdaging, waarvoor fieldlab Flexible Manufacturing oplossingen ontwikkelt.

thumbnail

Proeftuin voor Precisielandbouw

Fieldlab

Het doel van het fieldlab Proeftuin voor Precisielandbouw is om de adoptie en toepassing van Precisie Landbouw (PL) in Nederland te versnellen en op grotere schaal de voordelen van precisielandbouw te benutten.

thumbnail

DCMC - Development Center for Maintenance of Composites

Fieldlab

Sinds 2010 gebruikt men composieten op grote schaal bij de bouw van nieuwe vliegtuigen (Boeing 78, Airbus 350, F-35). Terwijl bij de nieuwbouw met deze materialen volop smart industry technologieën worden toegepast is dat bij het onderhoud van deze vliegtuigen niet het geval. Hier richt het DCMC zich op: “De volledige automatisering van het onderhoud en reparatie aan composiet”.

thumbnail

BlockLab

Fieldlab

Is blockchain een hype of biedt het echte kansen voor bedrijven? Blocklab gaat voor het laatste en maakt de blockchain concreet. Door toepassingsgericht onderzoek en het ontwikkelen van ‘use cases’ krijgen bedrijven inzicht in de mogelijkheden van blockchain in de logistiek en op gebied van energie.

thumbnail

Dutch Growth Factory

Fieldlab

Vanaf je telefoon geef je de opdracht om je huis te laten printen. Niet op papier, maar in het echt, in 3D. Verre toekomst of dichterbij dan je denkt? Het fieldlab Dutch Growth Factory maakt realiteit van dit toekomstbeeld door het wegnemen van technische, operationele en economische obstakels om design to robotic manufacturing mogelijk te maken; Enter en je bent er, dat is de ambitie!

thumbnail

SPARK

Fieldlab

UPPS staat voor Ultra Personalized Products and Services. UPPS ontwikkelt nieuwe methoden om gepersonaliseerde producten en diensten te ontwerpen en te produceren.

thumbnail

Fieldlab Zephyros

Fieldlab

Het doel van Fieldlab Zephyros is het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovaties en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Het ultieme doel: geen onnodige stilstand en geen noodzaak tot on-site maintenance van het offshore windenergie systeem. Het werken hieraan versnelt de ontwikkeling van grootschalige offshore windenergie, zodat het ecologisch en economisch gezien een concurrerende en duurzame energiebron wordt.

thumbnail

Breda Robotics

Fieldlab

Breda Robotics is opgericht om de robotisering in de regio te stimuleren door het faciliteren en ontwikkelen van robotica en andere industrie 4.0 technologie. Gericht op de maak- en onderhoudsindustrie en beroepsonderwijs biedt het fieldlab een inspirerende werk- en opleidingsplek. Breda Robotics verbindt, inspireert en beantwoord vraagstukken m.b.t. robotisering en automatisering.

thumbnail

Fieldlab Robotics

Fieldlab

Het fieldlab Robotics ontwikkelt geïntegreerde procesoplossingen voor “Material Handling” voor klant specifieke productie, tegen de kostprijs van een massa product. Deze Material Handling oplossingen worden gerealiseerd door integratie van robots, grippers en onbemande voertuigen (AGVs).

Ontdek de fieldlabs in de smart industry hub-Zuid

Competence Centers

Projecten

Ambassadeurs

Logo Hoppenbrouwers Techniek
Logo KUMATECH
Logo Remoticom
Logo Smart Production Solutions
Logo Metal Heaven
Logo Mikrocentrum