Technisch personeel motiveren: binden en boeien
Personeel met de juiste technische kennis en competenties is onmisbaar in de maakindustrie. Heb je de juiste mensen eenmaal in huis? Zorg dan dat je ze behoudt. Door het tekort aan goed opgeleid personeel in deze sector is die noodzaak vandaag groter dan ooit en moet je een eigen leercultuur creëren.
En dat geldt zowel voor middelbaar en hoger opgeleid personeel als voor uitvoerende krachten. Veel bedrijven in de maakindustrie staan daarom voor de vraag: hoe bind en boei ik mijn technisch personeel? In dit blog zetten we drie tips op een rij.
1. Boei technisch personeel met ontwikkelmogelijkheden
Medewerkers willen zich ontwikkelen en ze verwachten ook dat een werkgever dit faciliteert. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op technisch vlak zo hard - denk alleen al aan innovaties op het gebied van digitalisering, robotisering, artificial intelligence en data science - dat je als gezond bedrijf in de maakindustrie niet zonder scholing kunt. Dit vang je op door met je technisch personeel aan een individueel opleidingsplan te werken: hoe wil iemand zich ontwikkelen en op welke manier past dit binnen je organisatie? Vervolgens ga je samen op zoek naar de juiste programma’s. Denk hierbij ook eens aan praktijkplekken waar je technisch personeel zich on the spot bij kan laten scholen. Of aan het ontwikkelen van een eigen skillsprogramma. Voor mkb’ers zijn er bovendien een aantal aantrekkelijke financiële regelingen, speciaal bedoeld voor dit soort plannen. Meer over dit onderwerp lees je in het whitepaper 'Jouw vakmensen opleiden voor de toekomst: zo financier je dat'. Onderaan deze pagina kun je deze whitepaper downloaden.
2. Geef erkenning, vertrouwen en bind technisch personeel
Een prettig salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden staan aan de basis van je personeelsbeleid, maar het is niet genoeg. De bedrijfscultuur die in je organisatie heerst, kan het behoud van je technisch personeel bijvoorbeeld maken of breken. Vertrouwen is daarin een sleutelwoord. Vertrouwen zorgt niet alleen voor werkgeluk, maar heeft ook nog een ander mooi effect: hoe vrijer je mensen laat, hoe meer verantwoordelijkheid ze voelen voor het werk dat ze doen. En verantwoordelijkheidsgevoel gaat weer hand in hand met loyaliteit aan je organisatie. Erken en vier successen en zorg voor een gevoel van saamhorigheid. Verbondenheid aan het bedrijf is daarna niet meer dan logisch.
3. Blijf naar je medewerkers luisteren
Je mensen zijn tevreden, het bedrijf functioneert goed: kun je nu achterover leunen? Het antwoord is nee. Om je technisch personeel aan de organisatie te blijven binden en hen te blijven boeien, is het belangrijk dat je naar ze blijft luisteren. Plan regelmatig informele gesprekken in om eens bij te praten. Met een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek kun je peilen hoe medewerkers zich in jouw organisatie voelen. En maak vooral ook ruimte voor spontane gesprekken, in de wandelgangen. Vaak haal je daar veel nuttige informatie op over hoe het met iemand gaat. En belangrijker nog: medewerkers merken dat je naar hen luistert. Broodnodig: want wie zich gehoord en begrepen voelt, ervaart zijn eigen toegevoegde waarde en betekenis. Dat zorgt voor loyaliteit. Gewoon doen dus!
Onze experts
.png?width=800&height=600&name=website%20afbeeldingen%20(25).png)