Data als spil van een onderneming
Veel ondernemingen verzamelen ongemerkt al veel data, maar hoe kun je die data omzetten in bruikbare informatie om je productieproces efficiënter in te richten? We spreken hierover met Guido Slump van Disselhorst Metaal.
Binnen een innovatieproces wordt al snel gedacht aan vergaande automatisering en digitalisering. Het verbinden van automatiseringsprocessen heeft als voordeel dat er binnen een werkproces enorm veel data wordt vast gelegd. Hoe belangrijk is het verzamelen van data binnen en onderneming? We spraken Guido Slump van Disselhorst Metaal over efficiëntie binnen een onderneming en hoe data daarin een grote rol speelt.
Disselhorst Metaal
Disselhorst Metaal is een van de ondernemers in de maakindustrie die steeds efficiënter wil zijn. Guido Slump, eigenaar en TU-ingenieur heeft in 2012 Disselhorst Metaal overgenomen. Dit 70-jarig bedrijf staat bekend als dé specialist in plaatwerk. Door het slim combineren van automatisering en vergaande analyse van data binnen hun werkproces zijn ze in staat om een efficiënte One-Stop-Shop te bieden aan hun klanten.
Data is onmisbaar
Veel ondernemingen zijn binnen de huidige structuur ongemerkt al enorm veel data aan het verzamelen. Een offerte die geschreven wordt, een pakbon die wordt gemaakt. Het integreren van data is een complex proces waarin gegevens uit verschillende databronnen en IT-systemen worden samengevoegd. Een geavanceerd systeem kan dan deze data analyseren om de gaten binnen een productieproces te structureren, verbeteren, verrijken en op te schonen. Zonder het te weten speelt data in iedere onderneming al een grote rol.
Bij Disselhorst Metaal gaan ze een stapje verder met het proces. Door data zo te structureren dat het door meerdere systemen gelezen kan worden en hun automatiseringssysteem open te stellen, kunnen ze verbindingen tot stand brengen met klanten en leveranciers. Een geavanceerd systeem zorgt er vervolgens voor dat ze tot de minuut kunnen uitrekenen wanneer het bestelde product daadwerkelijk gereed is voor de klant. Door deze werkprocessen efficiënt te structureren kan de hoeveelheid onderhanden werk sterk worden gereduceerd wat een gunstig resultaat heeft op de kostprijs.
Zonder mensen geen data
Een van de belangrijkste leermomenten noemt Guido zijn personeel. Bij een overname is het de kunst om een team te vormen met de bestaande groep werknemers. Systemen zijn wel te koop, maar de werknemers moeten ze wel weten te gebruiken. Zij zijn de spil van het systeem die de data moeten invoeren en waar nodig kunnen aanvullen, zodat het geautomatiseerde systeem wordt gevuld en “leert” om te gaan met data.
Bij het ontwikkelen van automatiseringssystemen wordt vaak gedacht dat personeel overbodig wordt. Ook al zijn processen uitstekend te automatiseren, het zijn uiteindelijk de werknemers die een kwaliteitsverdieping binnen het productieproces met zich meebrengen. Een kwaliteitsverdieping die huidige innovaties (nog) niet kunnen opvangen.
Laatste tip
Als laatste tip noemt Guido Slump het volgende: Kijk goed naar de behoeftes van je klant en wees daar zelf ook eigenwijs in. Vanuit de specialiteit van de onderneming weten de werknemers beter wat een klant nodig heeft. Door systemen van klant en producent aan elkaar te koppelen is het mogelijk om nog beter in te spelen op de behoeftes van je klant.
Onze experts
.png?width=800&height=600&name=website%20afbeeldingen%20(25).png)