Financiële regelingen om digitalisering te stimuleren
Wil jij aan de slag met digitalisering en zoek je hier financiële steun voor? Dan is dit artikel zeker interessant om te lezen.
Om als onderneming te kunnen digitaliseren en innoveren, is er vaak een behoorlijke investering nodig in mensen, machines, ontwikkelingen of andere middelen. Gelukkig zijn er veel financiële middelen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken om je ambities mogelijk te maken. Deze middelen zijn zowel landelijk als regionaal beschikbaar via verschillende kanalen.
In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van verschillende actuele regelingen die jouw digitaliseringsslagen financieel kunnen ondersteunen.
Financiële regelingen voor starters en innovaties
- Vroegefasefinanciering (VFF)
- Kennisvouchers voor een inhoudelijk adviesgesprek
- WBSO: fiscale regeling voor research en development
Naast bovenstaande regelingen kan je ook hulp inschakelen van van de gratis Innovatiemakelaars van Holland High Tech. Zij adviseren en begeleiden hightech MKB op het gebied van innovatie en ontwikkeling.
Circulaire regelingen
- Subsidie voor Circulaire Ketenprojecten
- Cleantech Regio - mogelijk tot 1 juni 2023
- Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers - https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/eia/ondernemers
- MIA en Vamil voor ondernemers
Financiële regelingen voor internationale initiatieven
- DHI-subsidieregeling voor internationalisering (heel 2023)
- Interreg North West Europe (NWE)
.png?width=800&height=500&name=Dealen%20met%20hoge%20grondstofprijzen%20(23).png)
Regelingen voor leren en ontwikkelen
- STAP-budget voor een leven lang leren (ieder kwartaal)
- SLIM-regeling voor leren en ontwikkelen (tijdvak juni 2023)
- Subsidie voor praktijkleren (juni – september)
- Smart Makers Academy - Korte leertrajecten om smart skills te ontwikkelen en arbeidsproductiviteit te verhogen
Ben je op zoek naar meer financieringsregelingen die je ondersteunen met het opleiden en omscholen van personeel? Neem dan een kijkje op de website van Katapult. Hier kun je met de filter selecteren met welk type organisatie je een subsidie aan wilt vragen en welke doelstelling jullie met de samenwerking willen bereiken.
Regionale ondersteuning
Als onderdeel van het Digital Europe Programme wordt voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) een netwerk van digitale innovatiehubs (EDIH's) opgezet dat alle regio’s van de Europese Unie bestrijkt. Deze EDIH’s worden ingezet om digitalisering van de regionale economie te versnellen en verbreden. Ondernemers krijgen via de EDIH snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het partnernetwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Dit alles met als doel de digitaliseringstransitie in de industrie, zorg en agri- & food te versnellen.
Nederland krijgt vijf EDIH’s. Deze EDIH’s richten zich op mkb-ondernemingen en midcaps in de maakindustrie, agrifood, glastuinbouw, haven & maritieme industrie, hightech, space en medische technologie. Ondernemers kunnen bij hun regionale EDIH terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten, financiering en internationalisering.
Financiële regelingen regio Oost
BOOST Smart Industry biedt ondernemers in de oostelijke regio verschillende regelingen om de volgende stap in digitalisering te ondersteunen. Zo zijn er analyses en financieringsgesprekken mogelijk om de haalbaarheid van een plan te toetsen, maar is er ook financiële steun beschikbaar waarmee je extra capaciteit en expertise kan inhuren om een frisse blik te krijgen op jouw idee. Meer informatie over deze ondersteuning is te vinden op: boostsmartindustry.nl-haalbaarheid
En met de BOOST Smart Industry Vouchers 2023 krijgen ondernemers in Oost-Nederland die aan de slag willen met Smart Industry een duwtje in de rug om stappen te zetten op het gebied van digitalisering en circulair ondernemen. Meer informatie hierover vind je op: boostsmartindustry.nl/vouchers
Onze experts
.png?width=800&height=600&name=website%20afbeeldingen%20(25).png)