Skip to content

Inzicht in totale inkooporderstroom met supply chain platform

De toenemende groei van de afgelopen jaren zette Moba – producent van eiersorteermachines – aan tot de implementatie van het Tradecloud supply chain platform. Dit vereiste ook een versimpeling van het inkoopproces. “We hebben nu binnen het platform inzicht in de gehele inkooporderstroom”, vertelt Jolien Tiën, Teamleader Operational Procurement bij Moba.

Moba wil graag het purchase-to-pay proces zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten. Volgens Jolien is dat nodig om twee redenen. Enerzijds om het complexe IT-landschap te versimpelen, anderzijds om data eenvoudiger uitwisselbaar te maken met leveranciers. De onderneming in Barneveld heeft een naam hoog te houden als ’s werelds grootste eiermachinefabrikant.

“Zeker nu we stevig investeren in het uitbreiden en verbeteren van onze supply chain willen we dit goed doen. Daar hoort overzicht bij. Tradecloud geeft ons het vereiste inzicht in alles wat met inkooporders te maken heeft.”

Innovatie in productie

Binnen de eierindustrie is Moba de toonaangevende producent van apparatuur voor het sorteren, het verpakken en het verwerken van eieren. De onderneming lanceerde recent een nieuwe versie van een eiersorteermachine waarbij innovatie een hoofdrol speelt. De machine in kwestie, de Forta, vermijdt het contact tussen de eieren. Dit vermindert het risico op scheuren in de eierschalen en het risico op kruisbesmetting. Ook is de machine voorzien van meer dataverzameling en –analysemogelijkheden.

Nadruk op service

“Dat we steeds meer de nadruk op service leggen, betekent ook dat we meer structuur moeten aanbrengen in het vastleggen van data. Daarvoor hebben we met een aantal belangrijke stappen de basis gelegd”, stelt Jolien. Moba medewerkers leggen orders vast in het ERP systeem en vervolgens vindt het meeste werk plaats binnen Tradecloud. Denk daarbij aan het bepalen van de workflow en alle order gerelateerde communicatie.

Leverbetrouwbaarheid partners

De leveranciers met de meeste orderregels zijn inmiddels overgezet naar Tradecloud. “We hebben ze gevraagd om zich aan te melden bij het platform, zodat wij de orders via Tradecloud kunnen sturen. Dat werkt goed. Deze overstap geeft niet alleen meer inzicht, het biedt ook aanvullende voordelen. De orderstroom is beter onder controle en in de toekomst kunnen wij, maar ook onze leveranciers, real time KPI’s over de leverbetrouwbaarheid inzien.”

Tijdwinst

Het overtypen van order gerelateerde data behoort na de implementatie van Tradecloud grotendeels tot het verleden. “De belangrijkste tijdwinst die we behalen is dat we geen aparte administratie dienen bij te houden. Het hele traject van bestellen verloopt een stuk slimmer. Dat betekent ook dat we kunnen groeien zonder dat we daarvoor meer personeel op administratief gebied hoeven aan te nemen.” Jolien benadrukt dat de potentiële tijdwinst belangrijk is, maar dat het Moba vooral om de kwaliteitsslag te doen is. Met dat in het achterhoofd is ook fase twee van het project logisch.

“We willen dan dat de leveranciers de pakbonnen ook in Tradecloud ‘schieten’. Het platform kan vervolgens in ons ERP systeem alvast een zending laten klaarzetten.”

Uitgebreid testen

Het hele implementatietraject duurde ongeveer vijf maanden. “We zijn wat langer dan vooraf gedacht bezig geweest met het uitdenken hoe we binnen ons IT-landschap de orders wilden interfacen. Ook hebben we tijd gestoken in de afstemming tussen het ERP systeem en Tradecloud. Daarnaast is heel bewust de nieuwe werkwijze uitgebreid getest, uiteraard omdat we kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Ga vooral aan de slag

Hoewel Moba nog maar recent live ging, ziet Jolien al voldoende potentieel. “Tradecloud maakt het leven makkelijker. Mijn tip naar andere bedrijven zou dan ook zijn om er vooral mee aan de slag te gaan. Leveranciers volgen dan vanzelf, bijvoorbeeld omdat ze minder tijd kwijt zijn aan het overtypen van gegevens. Voor de maakindustrie is Tradecloud wat mij betreft het nummer één platform.”

Bron artikel: https://www.tradecloud1.com/nl/klanten/moba 

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts