Skip to content

Kornelis heeft alle machines in de fabriek verbonden

 

Kornelis is een kunststofverwerker die kunststof sluitingen produceert met 50 medewerkers. In 2016 kregen zij de kans om een nieuwe fabriek te bouwen achter de bestaande fabriek waarin zij hun totale productie konden centreren. In diezelfde periode kwamen zij in aanraking met de term Industrie 4.0, waardoor het zaadje was geplant om in deze nieuwe fabriek de verschillende machines aan elkaar te verbinden. Ytsen de Boer, projectleider bij Kornelis, vertelt hierover: “Onze reden om de machines aan elkaar te verbinden was om het werk makkelijker te maken voor onze mensen. Zodat niveauverschil niet meer uitmaakt en de technologie ondersteunend aan de medewerkers te laten werken.”

Digitaal netwerk gerealiseerd

"Hiervoor hebben wij hulp ingeroepen van een adviseur. Marco Dubbelman van GotoGemba. Hij heeft vervolgens een digitaal netwerk voor ons gerealiseerd. Inmiddels zijn we 6-7 jaar verder en zijn alle machines aangesloten op het netwerk.”

Kornelis

Aangestuurd door de tablet

Inmiddels is een fabriek ontstaan die wordt gestuurd door de tablet. Vanaf deze tablet wordt de medewerkers precies vertelt welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd en is alle data aanwezig die nodig is om de werkzaamheden goed uit te voeren. “In het begin van dit proces zijn we zoals je al kan verwachten tegen de nodige weerstand aangelopen. Vooral de oudere collega’s die wat meer moeite hebben met nieuwe technologie vonden het lastig. Maar door middel van training on the job en naast elkaar en met elkaar werken met de tablets kregen ook zij steeds mee inzicht en merkten zij dat de nieuwe werkwijze ze ondersteunt in het werk waardoor het werk makkelijker voor ze is geworden.”

Data inzetten om te voorspellen

De volgende stap die ze bij Kornelis willen zetten is om de data die ze verzamelen in te zetten om te kunnen voorspellen en machine learning toe te passen. Maar om dat is nog wel een uitdaging voor ze. Doordat ze een kleinere onderneming zijn en ze vooral met de waan van de dag bezig zijn is het lastig om mensen met de juiste kennis vrij te maken om met deze stap aan de slag te gaan. “Wij hebben als kleinere organisatie het geluk gehad dat wij een nieuwe fabriek kregen waardoor wij direct alle nieuwe technologie in de nieuwbouw konden toepassen.” Zegt Ytsen hierover “Ik realiseer mij dat als je deze transitie in een bestaande fabriek moet doorvoeren dat dit veel lastiger is. Maar door de ontwikkeling die wij hiermee hebben doorlopen kan ik wel zeggen dat als je eenmaal door de moeilijke stap heen bent, het echt alleen maar voordelen op zal leveren. Het werken voor je mensen wordt minder zwaar en je kan meer werk aan in minder tijd.”

Ytsen


Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Smart Industry ambassadeurs:

kornelis-logo.2ad93038

gotogemba logo

 

 

Als je eenmaal door de moeilijke stap heen bent, zal het echt alleen maar voordelen opleveren. Het werken voor je mensen wordt minder zwaar en je kan meer werk aan in minder tijd.

Lees het hele interview

Wij gingen nog dieper in gesprek met Ytsen over de manier waarop Kornelis de machines aan elkaar heeft verbonden en de impact die dit had op de organisatie. Zo vindt het productieproces hierdoor vloeiender en efficiënter plaats en kunnen ze dit optimaliseren. Lees zijn uitgebreide verhaal in de case study.

Kornelis Caps & Closures