Skip to content

Slim koelsysteem zorgt voor inzicht en procesverbetering

Scelta Umami uit Beldfeld (bij Venlo) produceert ‘Umami’ uit champignon concentraat. Dit is een stof die vaak wordt gebruikt als zoutvervanger. De Umami worden gemaakt met champignon voetjes, die veelvoudig worden weggegooid. Hiermee wordt dus een grote hoeveelheid aan verspilling voorkomen.

Wij gingen in gesprek met Geert Michiels - Technisch Manager Scelta Belfeld en Maarten Wijffelaars - eigenaar Cool Industries over het verslimmen van het koelsysteem bij Scelta en wat het heeft opgeleverd.

Welke stappen heeft Scelta gemaakt op het gebied van Smart Industry?

“De fabriek kon in 2019 de grote vraag niet aan en daardoor is Scelta in 2019 begonnen met verbouwen. Door te vernieuwen kon de productie verdubbeld worden. Het koelsysteem werd vervangen en smart gemaakt met behulp van de technologie van Cool Industries.” Aldus Michiels.

Maarten Wijffelaars vult aan; “Wij zijn gevraagd om mee te denken over diverse vraagstukken rondom koeling, zoals het koelwater, de koelcapaciteit, en de manier om te koelen zonder grondwater. Er waren nog veel zaken onvoldoende in kaart. Denk aan de koeltemperatuur of de flow in de fabriek.” Een smart koeltoren kon deze inzichten bieden, en zo zijn ze samen aan de slag gegaan met de projectleider van Scelta. De integrale aanpak bracht de mogelijkheden om het koelproces beter te beheersen en via het Smart Maintenance Monitoringssysteem (Insight) te controleren.

Wat heeft Smart Industry hierin voor jullie betekend?

“Het nieuwe koelsysteem ontzorgt ons. We hoeven daar niets mee te doen.” Geeft Michiels aan. “Koelen is een erg belangrijk onderdeel van het proces. 24/5 draait de fabriek. Er is geen tijd om onderhoud te plegen. Als het product te warm wordt, kost het meer werk en geld. Temperatuur is belangrijk voor wat er gebeurd. Er zit veel energie in. De verwerkingstijd wordt langer bij hogere temperaturen. Als we dit niet goed op orde hebben, zijn we bij wijze van spreken afval aan het produceren!”

Wijffelaars: “Het dasboard staat vol met verzamelde data en geeft daarmee een hoop inzicht in het proces. Het biedt bedrijven de kans om sneller in te spelen op zaken maar ook om vooruit te kijken. Er is veel minder kans op productieverlies. De grootste verbetering in het proces is beginnen met meten.”

Welke tips hebben jullie voor andere maakbedrijven die aan de slag willen met Smart Industry?

Michiels: “Samenwerken is het keyword. Van waar we vandaan kwamen willen we niet meer terug. We wisten te weinig. We willen in controle zijn en het maximale aan rendement uit de fabriek halen. Dan zul je moeten gaan meten. De remote monitoring die we kunnen doen via het smart systeem biedt de uitkomst. Van de data die we hier verzamelen kunnen we ook weer leren op de lange termijn en problemen voorkomen, in plaats van adhoc brandjes blussen.

“Het is goed om jezelf vervolgens de vraag te stellen: wat wil ik eruit halen? In ons geval is dat Kwaliteit… Constante kwaliteit! Grondstoffen verminderen en water- en energiegebruik verlagen. vanuit de hoofddoelstelling ga je naar de middelen, waarin wij zijn uitgekomen op het optimaliseren van onze koeltoren.”

Wijffelaars: “Het helpt enorm om te denken vanuit een piramide. Je begint bij: wat is ons imago? Hoe spelen we hier in met Sales & marketing? Vervolgens kijk je naar de productontwikkeling, de producten die je hier mee maakt en vervolgens naar de machines.”

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts