Skip to content
Tuinte

De perfecte balans tussen de waarden van een familiebedrijf en hightech innovatie

 

Tuinte, een hightech maakpartner, heeft een ambitieuze koers uitgezet met een duidelijke missie: samenwerken met toonaangevende bedrijven in hun specifieke marktsegmenten. Om deze ambitie waar te maken, is Tuinte zich ervan bewust dat technologische vooruitgang noodzakelijk is.

Optie 3

In de afgelopen jaren heeft het bedrijf daarom flink geïnvesteerd in innovatie. Nieuwe systemen, geavanceerde machines en moderne hulpmiddelen zijn geïntroduceerd om de productieprocessen te optimaliseren. Deze ontwikkeling brengt echter een interessante uitdaging met zich mee: hoe neem je medewerkers mee in deze verandering, vooral degenen die al decennia lang op een bepaalde manier werken?

Medewerkers meenemen in innovaties

Het antwoord ligt in Tuinte's unieke bedrijfscultuur. In plaats van verandering van bovenaf op te leggen, laat het bedrijf innovatie op een organische manier ontstaan. Wanneer nieuwe technologie wordt geïntroduceerd, zijn er altijd wel een paar medewerkers die, gedreven door hun passie voor techniek, het voortouw nemen. Zij omarmen de nieuwe machines en systemen, en leren ermee werken door simpelweg te experimenteren. Wij gingen hierover in gesprek met Maartje Reekers, HR-manager bij Tuinte.

"We zijn in de afgelopen jaren gegroeid van 40 naar 100 medewerkers," vertelt Maartje, "maar ondanks deze groei is het gelukt om vast te houden aan onze waarden als familiebedrijf." Deze groei bracht uitdagingen met zich mee, maar Tuinte heeft een goede manier gevonden om technologische vooruitgang te verbinden met een hechte werksfeer.

Optie 12

Leren gebeurt op de werkvloer

Centraal in Tuinte's aanpak staat het idee dat leren en ontwikkelen niet als een verplichting moet voelen. "Het echte leren gebeurt op de werkvloer," legt Maartje uit. "Het is het leren van elkaar en het omarmen van nieuwe technieken. Dat voelt niet als een moetje, maar ontstaat vanuit interesse in techniek."

Het succes van deze aanpak wordt geïllustreerd door diverse voorbeelden. Toen er een nieuwe cobot (collaboratieve robot) werd geïntroduceerd, stonden er spontaan een aantal medewerkers op die ermee aan de slag gingen. "En zij namen weer andere collega’s bij de hand om ze ook wegwijs te maken met deze nieuwe techniek. Ze maken steeds meer met de cobot, en hij draait steeds meer," vertelt Maartje enthousiast. "En ik doe er niks aan om de medewerkers hierin te begeleiden, dat doen ze met elkaar. Dat is het mooie."

Optie 5

De menselijke factor staat hoog in het vaandel

Ondanks de focus op technologische innovatie, blijft Tuinte trouw aan zijn wortels als familiebedrijf. "We hebben bijvoorbeeld een zeer actieve personeelsvereniging die met enige regelmaat (sportieve) activiteiten organiseert, successen worden gevierd met het hele bedrijf waarbij gezelligheid voorop staat en we geven bijvoorbeeld een bloemetje op de verjaardag van iemands partner," vertelt Maartje. "Om een stukje betrokkenheid te behouden."

Deze combinatie van hightech en menselijkheid komt ook tot uiting in de manier waarop Tuinte omgaat met uitdagingen. "Natuurlijk gaan er dingen mis," geeft Maartje toe. "Maar het mooie is dat collega's het er met elkaar over kunnen hebben. De korte lijnen hier maken dat mogelijk."

Optie 9-1

Samen sterk staan

Een concreet voorbeeld van hoe Tuinte leren en werken met elkaar combineert, is het 'fietsenstallingproject'. In plaats van een kant-en-klare oplossing te kopen, besloot het bedrijf om zelf met een aantal collega’s en leerlingen een fietsenstalling te ontwerpen en bouwen.

"We hebben collega's in huis die het kunnen ontwerpen en maken," legt Maartje uit. "Uiteraard was het sneller en gemakkelijker geweest om een kant-en-klare oplossing te kopen, maar het werd nu een leuk en leerzaam project waar verschillende collega's aan hebben bijgedragen. Dit laat zien hoe we samen sterk staan en dingen met elkaar doen. We zijn trots op het eindresultaat."

Optie 6

Leercultuurscan

Tuinte’s heeft hun werkwijze laten toetsen door een recente leercultuur scan. De 6 bouwstenen die hierin zijn onderzocht zijn:

  1. de inhoud van het werk,
  2. de ruimte en veiligheid om te ontwikkelen,
  3. samenwerken,
  4. een leiderschap gericht op ontwikkelen,
  5. de organisatie die ingericht is op ontwikkelen
  6. de organisatie in relatie tot de externe omgeving.

"Op alle zes bouwstenen scoren we bovengemiddeld goed," zegt Maartje trots.

Optie 10-1

De kracht van een innovatief familiebedrijf

Maartje benadrukt dat deze aanpak niet uniek is, maar wel speciaal. "Ik denk dat de combinatie van innovatief zijn, maar wel menselijk willen blijven, is waar onze kracht ligt," zegt ze. "En ik denk dat we daar wel speciaal in zijn."

Ze voegt toe: "De kracht van een familiebedrijf is dat we het samen willen doen, dat we het daadwerkelijk ook samen met elkaar doen, dat iedereen elkaar kent en dat iedereen van elkaar weet wie hij of zij is."

Optie 8

Juiste balans tussen vooruitgang en traditie

Uiteindelijk draait het bij Tuinte om het vinden van de juiste balans tussen vooruitgang en traditie. "We hebben de techniek nodig om te vernieuwen, om bepaalde klanten te kunnen bedienen, om innovatief en concurrerend te blijven," legt Maartje uit. "Maar aan de andere kant willen we het nuchtere Twentse familiebedrijf blijven."

Deze balans lijkt Tuinte gevonden te hebben. Door medewerkers de ruimte te geven om te leren, te experimenteren en fouten te maken, heeft het bedrijf een omgeving gecreëerd waar innovatie kan floreren zonder de menselijke touch te verliezen.

Door vast te houden aan kernwaarden, ruimte te bieden voor natuurlijk leren en ontwikkelen, en een sterke focus te houden op zowel innovatie als menselijkheid, heeft Tuinte een unieke positie in de markt verworven. Tuinte laat hiermee zien dat het mogelijk is om een familiebedrijf te zijn én voorop te lopen in technologische innovatie, een combinatie die hen niet alleen speciaal, maar ook succesvol maakt.

Bekijk het verhaal van Maartje ook in onderstaande video:

 

 

"Ik denk dat de combinatie van innovatief zijn, maar wel menselijk willen blijven, is waar onze kracht ligt,"