Zonder technologie en een gerichte HR-strategie geen toekomst
Drie ervaren ondernemers uit de maakindustrie – Kees Luttik van Scania, Thomas Brunink van de Brunink Group, en Kasper Baltus van Facta – gingen tijdens C the Future, het jaarlijkse evenement in de metropoolregio Amsterdam over technologie, innovatie en circulariteit, in gesprek over de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd in de zoektocht naar vakbekwame medewerkers. De veranderende arbeidsmarkt, versnelling van technologische ontwikkelingen en vergrijzing zorgen voor grote druk op bedrijven in de maakindustrie. Zij deelden hun ervaringen en gaven hun visie aan de hand van drie stellingen:
- Technologie helpt mijn onderneming niet slimmer en productiever te werken
- Ik loop bij de implementatie van technologie op tegen de grenzen van wat mijn medewerkers kunnen
- Zonder gerichte HR-strategie heeft mijn onderneming geen toekomst
Technologie als middel om slimmer te werken
Het gesprek onder leiding van Gerik ten Berge van Smart Makers Network, begon met de stelling over technologie. Alle drie de ondernemers benadrukten dat technologie essentieel is om de productiviteit en efficiëntie te verhogen, maar dat het slim inzetten daarvan cruciaal is.
Kasper Baltus merkte op dat bij Facta de inzet van sensortechnologie een groot verschil heeft gemaakt in hun onderhoudsprocessen: “Door het toepassen van trillingsmetingen zagen we dat het correctief onderhoud behoorlijk naar beneden zakte, waardoor de storingsdienst direct werd ontlast." Hij wees er ook op dat het inzetten van technologie voor preventief onderhoud niet alleen kosten bespaart, maar ook het werk van de medewerkers verlicht.
Thomas Brunink deelde een vergelijkbare visie: “Technologie is een middel om slimmer te worden. Het stelt ons in staat processen te verbeteren en medewerkers op een slimme manier in te zetten. Smart Working is voor ons technologie gebruiken om de mensen zelf smart te maken.” Hij benadrukte dat de focus van zijn bedrijf ligt op de mensen: “Het moet uit de mensen zelf komen en bottum-up, dus zelfsturende teams. Dat werkt heel goed bij ons.”
Op de foto: Gerik ten Berge
De grenzen van medewerkers en het belang van cultuur
De tweede stelling ging over de uitdagingen bij de implementatie van technologie, waarbij de capaciteiten van medewerkers soms een obstakel lijken. De ondernemers waren het erover eens dat investeren in de juiste bedrijfscultuur en trainingen van groot belang is.
“Onze jongste medewerkers, die net al vrij snel bij ons in de bedrijfsschool terecht komen, weten theoretisch al snel meer dan monteurs die al 30 jaar bij ons werken,” aldus Kasper Baltus. Deze realisatie zorgde ervoor dat ervaren monteurs zelf vroegen om bijscholing te krijgen in diezelfde bedrijfsschool. “En dat gaat dan opeens vanzelf,” vertelde Kasper, die benadrukte dat bedrijfscultuur begint bij de leiding.
Kees Luttik van Scania gaf aan dat technologie kan ondersteunen bij het standaardiseren van processen en het voorkomen van fouten, maar dat eigenaarschap bij medewerkers essentieel blijft. “Je wilt gestandaardiseerde processen, maar ook dat mensen invloed kunnen uitoefenen. En hoe doe je dat? Door incidenten te analyseren op patronen en trends, en daar kan technologie enorm bij helpen.”
Daarnaast wees Thomas Brunink op de uitdagingen van verandering: “Mensen kunnen moeilijk tegen verandering, maar dat is essentieel voor je bedrijf. Wij werken met een buddysysteem waarbij jonge medewerkers worden gekoppeld aan ervaren vakmensen. Op die manier verleggen we de grenzen voor de ervaren generatie en leren de jongeren van de kennis die al in het bedrijf aanwezig is.”
Op de foto: Thomas Brunink
Zonder een gerichte HR-strategie geen toekomst
Tot slot werd het belang van een gerichte HR-strategie besproken. Hierin werd duidelijk dat een strategische visie cruciaal is om medewerkers betrokken te houden en klaar te stomen voor de toekomst. Thomas Brunink benadrukte dat goed werkgeverschap de basis is: “Het gaat niet meer alleen om goede verlichting op de werkvloer of een bedrijfsfeest. Psychosociale aspecten zoals erkenning, zelfontplooiing en werkplezier zijn nu veel belangrijker.”
Volgens Kasper Baltus begint cultuur bij de leiding van het bedrijf: “Je kunt pas echt goed automatiseren als je eerst je processen hebt gestandaardiseerd. Maar cultuur begint bij de leiding.
Op de foto: Kasper Baltus
De gouden tips voor de toekomst
Als afsluiting van het gesprek deelden de ondernemers hun belangrijkste adviezen voor collega-ondernemers in de maakindustrie. Kees Luttik benadrukte het belang van betekenisvolle inzet van nieuwe technologie: “Als je nieuwe ontwikkelingen betekenisvol maakt voor mensen, dan is de motivatie daar en is er de bereidheid om ermee aan de slag te gaan.”
Thomas Brunink voegde daaraan toe: “Denk na over je strategie en visie. Hoe ziet jouw bedrijf er over 10 jaar uit? Dat is essentieel voor groei en succes.” Kasper Baltus sloot af met een pleidooi voor geduld en leiderschap: “Zorg dat de directie gelooft in leren en ontwikkelen en dat je een leidende coalitie hebt die ervoor zorgt dat de veranderingen door het hele bedrijf worden gedragen. Het kost tijd, maar uiteindelijk kom je er.”
Op de foto: Kees Luttik
Conclusie
Het gesprek tussen Kees, Thomas en Kasper maakt duidelijk dat technologie een belangrijke rol speelt in de toekomst van de maakindustrie, maar dat het succes valt of staat met de betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers. De juiste bedrijfscultuur en HR-strategie zijn daarbij onmisbaar. Wil je meer weten over dit boeiende gesprek? Bekijk dan de volledige video-opname via onderstaande link en laat je inspireren door de inzichten van deze ervaren ondernemers.
Geïnteresseerd in het hele gesprek? Bekijk hem in de video hieronder: