Skip to content
Automatisering versus AI

David Autor over de herstelkansen voor de middenklasse

Bron: fd.nl

In het artikel Econoom David Autor: ‘Automatisering trof de middenklasse, AI kan dat herstellen’ in FD schrijft Marijn Jongsma dat de Amerikaanse econoom David Autor stelt dat kunstmatige intelligentie (AI) de kans biedt om de schade die eerdere technologische revoluties aan de middenklasse hebben toegebracht, te herstellen.

website afbeeldingen - 2024-09-11T160010.389

 

Automatisering heeft veel banen vervangen door technologie

In de afgelopen veertig jaar heeft automatisering veel banen in de productie en administratie, waar de middenklasse haar geld verdiende, vervangen door technologie. Daardoor verhuisden velen naar minder goed betaalde banen in de dienstensector, zoals horeca en schoonmaak, terwijl hoogopgeleide professionals meer baat hadden bij de opkomst van technologie. Dit heeft geleid tot een tweedeling op de arbeidsmarkt, waarbij een groot deel van de middenklasse de dupe werd van automatisering.

Automatisering kan ook helpen bij beslissingen en complexe werkzaamheden

Volgens Autor verschilt AI echter fundamenteel van eerdere technologieën omdat het niet alleen taken automatiseert, maar ook kan helpen bij het nemen van beslissingen en het ondersteunen van complexere werkzaamheden. AI maakt het mogelijk voor meer mensen om banen uit te voeren die voorheen waren voorbehouden aan hoogopgeleiden, zoals het stellen van diagnoses in de zorg of het ontwikkelen van software. Dit kan de middenklasse versterken, omdat meer mensen toegang krijgen tot beter betaalde banen die nu vaak in handen zijn van een selecte groep professionals.

Oppassen voor misbruik van technologie

Hoewel AI veel potentie heeft om de arbeidsmarkt te veranderen en de middenklasse te versterken, waarschuwt Autor ook voor misbruik van technologie. Het succes van AI hangt af van hoe het wordt toegepast, net zoals met eerdere technologische doorbraken. Zo kan AI worden gebruikt voor innovatie en vooruitgang, maar het kan ook leiden tot surveillance en onderdrukking, zoals te zien is in China. Daarom benadrukt hij dat we bewust moeten kiezen hoe we AI inzetten.

Lees het volledige artikel op Econoom David Autor: ‘Automatisering trof de middenklasse, AI kan dat herstellen’

AI verschilt fundamenteel van eerdere technologieën omdat het niet alleen taken automatiseert, maar ook kan helpen bij het nemen van beslissingen en het ondersteunen van complexere werkzaamheden.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry