Skip to content
De toekomst van onbemande productie

Hoe Meijer Metal 24/7 produceert

Bron: FME.nl

In een artikel op FME.nl, getiteld "Onbemand produceren wanneer iedereen naar huis is", wordt een fascinerend beeld geschetst van de moderne maakindustrie. Meijer Metal, gevestigd in het Friese Sint Jacobiparochie, heeft een revolutionaire stap gezet in de richting van volledig geautomatiseerde productie.

Reinder Hoekstra, COO van Meijer Metal en Meijer Handling Solutions, vertelt over hun innovatieve aanpak. "Wanneer onze medewerkers 's ochtends binnenkomen, hebben de lasrobots de hele nacht doorgewerkt," zegt hij. Dit is mogelijk gemaakt door een geavanceerd systeem van vier lasrobotcellen die 24/7 door AGV's (Automatic Guided Vehicles) worden bediend.

AGV Kuunders

 

Deze verregaande automatisering, gerealiseerd in samenwerking met FME-lid en Smart Industry ambassadeur Valk Welding, heeft niet alleen de doorlooptijd verkort maar ook een einde gemaakt aan de noodzaak van ploegendiensten. "We willen onze medewerkers alleen in dagdienst laten werken," benadrukt Hoekstra, wat de werk-privébalans van het personeel aanzienlijk verbetert.

Meijer Metal, met ongeveer 175 medewerkers, streeft ernaar niet de grootste, maar wel de meest efficiënte en kwalitatief hoogstaande toeleverancier van metaalproducten in Nederland te zijn. Hun focus ligt op het leveren van producten met hoge kwaliteit en leverbetrouwbaarheid tegen concurrerende prijzen.

Het hart van deze innovatie ligt in de lasafdeling, waar Meijer Metal de meeste toegevoegde waarde ziet. In plaats van alleen nieuwe lasrobots te installeren, heeft het bedrijf een stap verder gezet door ook het logistieke deel te automatiseren met AGV's. Dit systeem is ontworpen om flexibel te zijn, zodat alle producten door elkaar en in wisselende seriegroottes kunnen worden gelast.

Het proces is indrukwekkend: overdag worden onderdelen gehecht en in een opslagtoren geplaatst. Vervolgens halen de AGV's 24 uur per dag deze onderdelen op, brengen ze naar de beschikbare lasrobots, en zorgen voor een continue cyclus van lassen en transport. Intelligente robotsystemen, zoals Quick Touch, zorgen ervoor dat de lasrobots nauwkeurig werken zonder dure mallen.

Een cruciaal aspect van dit systeem is de redundantie. Hoekstra benadrukt: "Zodra één schakel uitvalt, moet de rest door kunnen werken." Dit garandeert een ononderbroken productieproces.

Lees het hele artikel op: https://www.fme.nl/nieuws/onbemand-produceren-wanneer-iedereen-naar-huis

"Zodra één schakel uitvalt, moet de rest door kunnen werken."
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry