Skip to content

Eerste 7 Smart Makers Academies een feit

Tegen de inspirerende achtergrond van de TechnoHUB Woerden, kregen op 30 maart de eerste zeven regionale initiatieven de status van ‘Smart Makers Academy’. Zij ontvingen namens Smart Industry een officieel naambordje uit handen van programmamanagers Eveliene Langedijk en Rard Metz. Het gaat om de 3D Makers Zone (Haarlem), TechnoHUB (Woerden), de Duurzaamheidsfabriek (Dordrecht), de Technohub Ketenintegratie, SPARK (’s-Hertogenbosch), Digital Twinning (Doetinchem) en DigiLab (Ede). Naast de feestelijke uitreiking, werd de bijeenkomst nuttig gebruikt om onderling kennis uit te wisselen en het concept verder te verfijnen.

Metrolijnenconcept

Het concept van de Smart Makers Academy is ontwikkeld door het Haarlemse fieldlab 3D Makers Zone en het Nova College. Het gaat uit van inhoudelijke ‘metrolijnen’, die zijn opgebouwd uit nanomodules (de ‘metrostations’). Dit zijn kleine onderwijseenheden (2 tot 6 uur) gericht op een specifieke doelgroep om bepaalde skills te ontwikkelen rond een bepaald thema of een bepaalde transitie. Onderscheidend aan het concept is de grote mate van flexibiliteit - ieder individu kan zijn eigen route uitstippelen binnen het metronetwerk of kiezen uit voorgeprogrammeerde routes – de ‘hands on’ aanpak en de nauwe samenwerking met koplopers uit de markt in het bepalen van de benodigde skills.

werksessie 30 maart.JPG

Laagdrempelig en overzichtelijk

De Smart Makers Academy is een succesvolle formule gebleken voor (mkb-)bedrijven in de maakindustrie om vorm te geven aan een lerende organisatie. Daarom rolt Smart Industry het concept nu landelijk uit. Deze bedrijven staan momenteel voor grote uitdagingen door een structureel krappe arbeidsmarkt en grote transitieopgaven als digitalisering en verduurzaming. Het is moeilijk om nieuwe professionals te binden en tegelijk vragen procesoptimalisatie en digitalisering om een hoge mate van wendbaarheid ook voor zittende medewerkers. Een grote opgave daarbij is het op het juiste moment ontwikkelen van de juiste kennis en skills. Maar waar begin je in het woud van technologische mogelijkheden en skills programma’s? Met het idee om meer overzicht aan te brengen in het aanbod en de drempel te verlagen rolt Smart Industry het concept nu landelijk uit.

Kaart_nederland_2023.png

Olievlek

Intussen zit het tempo er goed in en lijkt het concept zich als een olievlek te verspreiden. Deze eerste zeven Academies bieden samen al 14 metrolijnen aan, met in totaal zo’n 50 modules. Daarnaast zijn er nog tien Academies ‘in oprichting’ die nog dit jaar willen starten. De uiteindelijke ambitie is een landelijk Smart Makers Academy-netwerk van 40 academies die medewerkers in de maakindustrie leren omgaan met digitale vraagstukken en 50.000 afgenomen nanomodules in 2026.

Onderdeel Smart Industry schaalsprong agenda

De Smart Makers Academy maakt onderdeel uit van de Nederlandse Smart Industry schaalsprong agenda 2022-2026 en European Digital Innovation hubs. Samen met Smart Industry Fieldlabs en publiek-private-samenwerkingen worden kennis- en skillsprogramma’s ontwikkeld die moeten leiden tot een hoger adaptatie en toepassing van digitalisering bij (mbk)-bedrijven in de maakindustrie.

Smart Makers Academy wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Metaalunie, FME, A+O Metalektro, OOM, KVK, TNO en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts