Skip to content

Europese samenwerking essentieel voor innovatie en industrie

Bron: AD.nl

Om de welvaart in Europa te behouden, is een strategisch innovatie- en industriebeleid op Europees niveau noodzakelijk, aldus Theo Henrar, voorzitter van FME in een interview met het AD. Henrar benadrukt dat nostalgie naar het verleden niet de oplossing is voor de huidige uitdagingen. In plaats daarvan pleit hij voor een terugkeer naar een innovatieve mentaliteit, zoals die Nederland groot heeft gemaakt.

website afbeeldingen - 2024-07-08T104222.451

 

Henrar wijst op de noodzaak van harmonisatie binnen de EU. Hij geeft het voorbeeld van bedrijven als Nyrstar, die te maken hebben met verschillende energie- en belastingtarieven in EU-landen. Dit creëert een ongelijk speelveld en toont aan waarom Europese samenwerking cruciaal is. Zonder deze samenwerking dreigt een concurrentierace tussen EU-landen, waarbij kleinere landen zoals Nederland het onderspit zullen delven.

Daarnaast onderstreept hij het belang van een eigen industrie voor nationale veiligheid en welvaart, vooral in het licht van toenemende geopolitieke spanningen. De herindustrialisatie van Frankrijk en de ambities van de Europese Commissie om het aandeel van de industrie te vergroten, laten zien dat overheden een cruciale rol spelen. Ze moeten de industrie ondersteunen door stimuleringsmaatregelen en het bestrijden van oneerlijke concurrentie.

Henrar verwerpt het idee dat Nederland zich zou moeten richten op een diensteneconomie zoals Singapore. Hij stelt dat dit Nederland zou veranderen in een vakantiepark voor toeristen, wat de economie uit balans zou brengen. Hij wijst op de negatieve gevolgen van de Brexit in Groot-Brittannië als een waarschuwend voorbeeld van de valkuilen van een dergelijke strategie.

Migratie is volgens hem cruciaal voor de industrie vanwege het tekort aan lokale arbeidskrachten. Het weren van kennismigranten zou leiden tot economische schade door het verlies van belastinginkomsten en arbeidskracht.

Ook benadrukt hij dat het ondersteunen van de eigen industrie een kwestie van gezond verstand is en niet van politieke kleur. Hij prijst politici zoals Bas Eickhout, die strategisch industriebeleid serieus nemen, en onderstreept dat een gebalanceerde economie noodzakelijk is voor het behoud van welvaart.

Lees het hele interview hier.

Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry