Skip to content

FD - Mkb-bedrijven potten winsten op

Bron: FD.nl

In het artikel Mkb-bedrijven blijven winsten oppotten in plaats van te investeren in het FD wordt de financiële situatie van Nederlandse mkb-bedrijven besproken, waarbij opvalt dat ze grote reserves opbouwen in plaats van te investeren. Dit gedrag heeft geleid tot een groei in de solvabiliteit van 34,7% tien jaar geleden naar 53,2% nu, wat betekent dat hun financiële buffers meer dan stevig zijn. De hoogste reserves zijn bij microbedrijven te vinden.

website afbeeldingen (74)

Volgens Jacco Vonhof van MKB-Nederland zijn ondernemers na recente crises voorzichtiger geworden en houden ze liever reserves aan vanwege onzekerheid en gebrek aan steun van banken voor innovatie en verduurzaming. Het Ministerie van Economische Zaken constateert dat het mkb relatief weinig investeert, mogelijk om toekomstige kostenstijgingen op te vangen en onafhankelijk te blijven van externe financiering.

SRA-bestuurder Pieter van der Kwaak merkt op dat de kredietmarkt voor kleine bedrijven hapert en banken vaak eigen geld vragen. Hoogleraar Joris Knoben vindt het verrassend dat bedrijven niet meer investeren ondanks de lage rente. Hij vermoedt dat bedrijven kansen niet zien of zonder vreemd vermogen investeren. Vooral sectoren zoals de detailhandel en horeca zijn nog aan het herstellen van de coronaschade en worden geremd door hoge kosten en regeldruk.

Tijdens de coronajaren hebben bedrijven hun financiële buffers sterk vergroot dankzij overheidssteun en belastinguitstel, wat hen in staat stelde winsten op te potten. Ondanks de stijging in faillissementen in 2024 zijn de schulden van bedrijven afgenomen, wat te verklaren is door gestegen winsten. Sectoren zoals handel en bouw hebben weinig schulden omdat ze hun winsten hebben opgepot, wat volgens Arno Visser van Bouwend Nederland komt door de onvoorspelbare opdrachtenstroom en de behoefte aan grote investeringen in duurzame en moderne materieel.

Lees het volledige artikel hier: Mkb-bedrijven blijven winsten oppotten in plaats van te investeren 

Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry