Skip to content

Hoe om te gaan met digitale transformatie?

 

In 2011 werd de term Industry 4.0 geïntroduceerd door professor Wolfgang Wahlster, directeur en CEO van het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie. Nu, twaalf jaar later, blijkt de digitale transformatie voor veel bedrijven nog steeds een uitdaging. Dick Theisens van Smart Industry ambassadeur Symbol bekijkt in het artikel 10 stappen om jouw organisatie te ontwikkelen tot een digital champion de huidige situatie en presenteert 10 stappen die organisaties kunnen nemen om zich te ontwikkelen tot 'Digital Champions' in het tijdperk van Industry 4.0.

Industriële revolutie

Dick benadrukt dat een echte industriële revolutie niet slechts draait om het aanschaffen van nieuwe machines of het implementeren van software tools. Het vergt een volledig nieuwe manier van produceren, geïnitieerd door technologische innovatie en gepaard gaand met grootschalige organisatorische en sociale veranderingen.

Europa, in het bijzonder Nederland, wordt beschreven als achterlopend op Amerika en Azië in het ontwikkelen van volwassen digitale ecosystemen. Slechts 5% van de Europese bedrijven wordt aangemerkt als Digital Champion. Inspirerende voorbeelden van bedrijven die wel stappen zetten in digitale innovatie worden ook genoemd.

industriële revolutie

De kernboodschap van het artikel van Dick is dat elke organisatie moet streven naar productinnovatie en digitale transformatie om toekomstbestendig te blijven. Hierop volgen 10 concrete stappen om organisaties te leiden in hun digitale transformatie:

  1. Digitale Strategie: Ontwikkel een roadmap voor digitale producten en wereldwijde online dienstverlening.
  2. Competentie: Verwerf nieuwe competenties bij managers en medewerkers door training en werving.
  3. Standaardisatie en Flexibiliteit: Implementeer modularisatie voor gestandaardiseerde producten en diensten met behoud van flexibiliteit (Agile).
  4. Simplificatie: Vereenvoudig processen, minimaliseer verspillingen (Lean), decentraliseer eigenaarschap en verminder managementlagen.
  5. Automatisering: Automatiseer dataoverdrachtsmomenten tussen systemen met API's of RPA.
  6. Foutloze Productie: Minimaliseer menselijke fouten door Poka Yoke-oplossingen te ontwikkelen voor niet-geautomatiseerde activiteiten.
  7. Logistieke Procesprestaties: Meet start- en eindtijden van belangrijke processtappen en visualiseer deze in dashboards.
  8. Kwalitatieve Prestaties: Meet kritische productkenmerken tijdens het proces en gebruik real-time SPC-tools.
  9. Continu Verbeteren: Implementeer een proces van dagelijkse verbetering met toegankelijke data voor analyse.
  10. Omdenken: Stel de vraag hoe de organisatie eruit zou zien als alles vanaf nul ontwikkeld zou worden, om nieuwe inzichten te verkrijgen.

Dick concludeert dat, ondanks de complexiteit van digitale transformatie en de snel veranderende technologieën, stilzitten geen optie is. Het benadrukt het belang van informatieve deelname aan evenementen, trainingen en inspiratiesessies om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden van Industry 4.0.

Lees hier het artikel van Dick Theisens: 10 stappen om jouw organisatie te ontwikkelen tot ‘Digital Champion’

Symbol

 

“Niets doen is geen optie. Zorg er in ieder geval voor dat je geïnformeerd bent over de ontwikkelingen.”
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry