Skip to content

Maakindustrie het meest geraakt door ransomware met 30% van de aanvallen in Nederland

Bron: AutomationNL.

Unit 42, het onderzoeksteam van Palo Alto Networks, heeft hun Ransomware Retrospective rapport gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt dat de maakindustrie in Nederland het zwaarst wordt getroffen door ransomware, met 30% van de aanvallen gericht op deze sector. De ransomwaregroep Lockbit 3.0 is verantwoordelijk voor 26% van de aanvallen in Nederland.

ransomware

In 2023 registreerde Unit 42 bijna 4.000 ransomware-incidenten, een stijging van 49% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename wordt toegeschreven aan kwetsbaarheden in software zoals SQL injectie voor MOVEit en GoAnywhere MFT-diensten, wat leidde tot een golf van zero-day aanvallen door groepen als CLOP, LockBit en ALPHV (BlackCat).

Daarnaast zijn er in 2023 minstens 25 nieuwe ransomwaregroepen ontstaan, hoewel veel van deze groepen snel weer verdwenen. Succesvolle handhavingsacties hebben ook geleid tot het einde van enkele prominente ransomwaregroepen, zoals Hive, Ragnar Locker, Ransomed.Vc en Trigona. Deze acties omvatten het verstrekken van ontcijferingssleutels, het in beslag nemen van infrastructuur en het arresteren van belangrijke dreigingsactoren.

Voor meer details, bezoek het oorspronkelijke bericht op AutomationNL.

Acties van rechtshandhaving omvatten het verstrekken van ontcijferingssleutels aan slachtoffers, het in beslag nemen van infrastructuur en het arresteren van belangrijke dreigingsactoren.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry