Skip to content

Omzetdaling Nederlandse industrie: Personeelstekort en afname vraag belemmeren groei

Bron: NOS.nl.

De Nederlandse industrie kampt al vier kwartalen op rij met een dalende omzet, zoals blijkt uit cijfers van het CBS, zo valt te lezen op NOS.nl. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in het buitenland nam de omzet af, maar ook in Nederland daalde de inkomsten. Producenten van hout en bouwmaterialen zagen hun omzet met bijna 14 procent dalen, het industriële transport met 10 procent en fabrikanten van voedings- en genotsmiddelen met 9,3 procent.

fabriek

Belangrijke oorzaken zijn personeelstekorten, afnemende vraag en een gebrek aan productiemiddelen. Ondanks de algemene omzetdaling, groeiden de elektrotechnische industrie en de kleding- en textielindustrie met respectievelijk 4,9 en 1,7 procent in het eerste kwartaal.

Volgens een ander onderzoek van het CBS nemen 81 procent van de ondernemers in de industrie maatregelen om de productiviteit te verhogen, vooral door investeringen in technologie en efficiëntere werkprocessen. Het personeelstekort blijft echter een groot obstakel.

Voor meer informatie, zie het oorspronkelijke bericht op nos.nl.

De bedrijven hebben last van personeelstekort, afnemende vraag en gebrek aan productiemiddelen.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry