Skip to content

Rem op innovatie door regeldruk Europa

Bron: BNR.nl.

De regeldruk in Europa belemmert innovatie, aldus Theo Henrar, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie van de tech-industrie, in een interview met BNR.nl. Henrar vergelijkt Europa met een "papierfabriek", waar regelgeving innovatie in de weg staat. Hij benadrukt dat de Verenigde Staten onder president Joe Biden een andere aanpak hanteren met de Inflation Reduction Act, die innovatie stimuleert door belastingverlaging in plaats van een overvloed aan regelgeving.

regeldruk

 

Hoewel een zekere mate van regeldruk nodig is voor eerlijke concurrentie, loopt Europa achter op de VS en China wat betreft investeringen in innovatie. Henrar wijst erop dat Duitsland en Frankrijk wel profiteren van staatssteun, terwijl Nederland achterblijft. Hij pleit voor meer strategische industrie- en innovatiepolitiek in Europa.

Henrar bekritiseert ook de Green Deal en andere Europese maatregelen zoals CBAM, die kleine bedrijven belasten met uitgebreide papierwerk. Hij ziet graag een verschuiving van nationaal naar Europees beleid, maar erkent dat dit tijd zal kosten. Het stopzetten van het Nationaal Groeifonds door het nieuwe kabinet is volgens Henrar een gemiste kans, hoewel hij de investeringen in Invest-NL toejuicht.

Voor meer informatie, zie het oorspronkelijke bericht op BNR.nl.

We zijn koploper geworden in regulatie in plaats van innovatie, en dat is geen goede zaak
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry