Skip to content

Startschot nieuw fieldlab voor metaalprinten door 3D Makers Zone en Freemelt

Dit artikel is een bijdrage van: 3D Makers Zone

3D Makers Zone (3DMZ), toonaangevend speler in 3D-printen, gaat een nieuw fieldlab voor metaalprinten ontwikkelen. Om dit project te realiseren, is 3DMZ een strategische samenwerking aangegaan met Freemelt, een beursgenoteerde Zweedse onderneming gespecialiseerd in open source metaalprinters.

Camilo working inside Freemelt ONE chamber

 

Fieldlab voor gezamenlijke innovatie

Het nieuwe metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelplek waar bedrijven, onderzoekers en studenten kunnen werken met de nieuwste generatie machines. Freemelt levert geavanceerde technologieën, waaronder hun Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF) technologie. Het fieldlab zal industriële bedrijven helpen de kloof te overbruggen tussen traditionele productie en industriële serieproductie via additive manufacturing (AM).

3DMZ breidt mogelijkheden uit

“Bij 3D Makers Zone streven we ernaar om de grenzen van additive manufacturing te verleggen. Het partnerschap met Freemelt en de ontwikkeling van ons nieuwe fieldlab biedt ons de mogelijkheid om onze diensten verder te verbeteren, nieuwe toepassingsgebieden te verkennen en onze ambitieuze doelen te bereiken. Met het nieuwe fieldlab voegen we aanvullende technologie toe aan de AM Campus Metropoolregio Amsterdam,” aldus Herman van Bolhuis, CEO van 3D Makers Zone.

Versnelling van additive manufacturing

De samenwerking heeft als doel de ontwikkeling van AM als efficiënte productietechnologie te versnellen en te voldoen aan de groeiende vraag naar innovatieve 3D-printoplossingen in diverse high-tech industrieën. Het nieuwe fieldlab zal uitgerust zijn met Freemelt's eMELT-iD machine, gebaseerd op de E-PBF technologie. Deze technologie is cruciaal voor de productie van industriële toepassingen in materialen zoals wolfraam, koper en titanium. Die zijn essentieel voor sectoren als defensie, fusie-energie en MedTech.

Kennisdeling en kostenbesparing

3DMZ faciliteert al een breed scala aan AM-systemen en ondersteunt wereldwijd industriële bedrijven bij de overgang van traditionele productie naar industriële seriematige productie via AM. Het kennisniveau van Nederlandse bedrijven met betrekking tot metaalprinten is nog laag. Veel partijen hikken daarnaast aan tegen de kosten die het met zich meebrengt. Doordat 3DMZ een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelplek creëert, kunnen zij straks innovatieve toepassingen testen met de volgende generatie machines, met aanzienlijk lagere operationele kosten.

Visie voor de toekomst van 3D-printen

“Freemelt is verheugd over deze samenwerking met 3DMZ, die ons in staat stelt om onze technologieën verder te integreren in de industriële markt,” zegt Daniel Gidlund, CEO van Freemelt. “Onze expertise in additive manufacturing in sectoren zoals energie, defensie en de medische industrie, gecombineerd met de innovatieve benadering van 3DMZ, maakt dit partnerschap en het nieuwe fieldlab een uitstekende kans om de markt te voorzien van hoogwaardige en efficiënte 3D-printoplossingen.”

Concrete stappen richting de toekomst

Vorige week organiseerden 3DMZ en Freemelt een innovatiediner voor industriële bedrijven en onderzoeksinstituten. Tijdens het diner hebben de partijen intentieverklaringen ondertekend om het nieuwe metaalfieldlab te gebruiken voor toepassingsontwikkeling.

3DMZ en Freemelt zijn vastbesloten om de AM-industrie te transformeren door de overgang naar serieproductie te vergemakkelijken. Het fieldlab zal een cruciale rol spelen in het versnellen van de commercialisering van Freemelt's industriële machines en het bieden van de nodige ondersteuning aan industriële bedrijven die de overstap maken naar additive manufacturing. Het partnerschap zal zich in eerste instantie richten op gezamenlijke projecten en onderzoek om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en bestaande processen te optimaliseren. Beide bedrijven zullen nauw samenwerken om innovaties sneller naar de markt te brengen en klanten te ondersteunen bij het implementeren van geavanceerde 3D-printtechnieken.


Over 3D Makers Zone

3DMZSmart Industry Fieldlab 3D Makers Zone is pionier in de toepassing van 3D-printtechnologie en digitale fabricage.

Met hun expertise en ervaring helpen zij bedrijven om efficiënter en innovatiever te produceren. 3DMZ biedt op maat gemaakte oplossingen voor een breed scala aan industriële toepassingen.

Over Freemelt

freemeltLogo-1-1024x341Freemelt is een deep-tech, green-tech bedrijf die Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF) printers produceert.

Freemelt's technologie maakt gebruik van open-source technologie die kosteneffectieve 3D-printing mogelijk maakt met consistente en hoge kwaliteit. Freemelt werd opgericht in 2017, is genoteerd aan Nasdaq First North Growth Market, heeft het hoofdkantoor in Mölndal Zweden, een productiefaciliteit in Linköping en verkoopkantoren in Nederland en de VS.

Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry