Skip to content

Toegang tot klein krediet ondermaats

 

Bron Telegraaf - door Gabi Ouwerkerk

AMSTERDAM MKB-Nederland en financieringspartijen slaan de handen inéén. Zij willen de toegang tot de financieringsmarkt verbeteren voor middelgrote en kleine bedrijven. Ze hebben hiertoe donderdagmiddag het nationaal convenant mkb-financiering aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

„Het voelt als een historische afspraak”, vertelt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. „Voor het eerst erkennen alle betrokken partijen samen dat het mkb op de financieringsmarkt onvoldoende wordt bediend. Ondernemers met een relatief kleine financieringsvraag komen moeilijk aan krediet, de non-bancaire markt ontwikkelt zich snel maar kampt met een tekort aan kapitaal en zo zijn er tal van knelpunten.”

Het liefst had MKB-Nederland ook de overheid aan tafel gehad. Maar dat ging niet, omdat het kabinet demissionair is. Minister Adriaansens had graag aangeschoven: „Financiering van het mkb heeft echt onze prioriteit. De toegang tot kleine kredieten is nu onder de maat, terwijl financiering hard nodig is om uitdagingen als verduurzaming en digitalisering aan te gaan. Het kan én moet echt beter als we een sterk en concurrerend ondernemersklimaat willen houden.” Om alle partijen bij elkaar te houden en ook de overheid erbij te betrekken, heeft de demissionaire bewindsvrouw aangekondigd een verkenner aan te wijzen.

Ook Vonhof benadrukt dat het mkb cruciaal is bij alle grote transities. „Maar dan moeten ondernemers wel aan geld kunnen komen om daarin te investeren.” Kleine bedrijven zijn veelal afhankelijk van banken voor hun leningen en voor financieel advies, maar Nederlandse banken wijzen 60% vaker leningverzoeken af dan die in andere landen, zo toont recent onderzoek in opdracht van het ministerie van EZK aan.

De partijen gaan de komende tijd met verschillende onderwerpen aan de slag. De nadruk ligt op de vermogensbehoefte tot €1 miljoen en de kredietbehoefte tot een kwart miljoen. Ze gaan onder meer de mogelijkheden bekijken om het eigen vermogen te vergroten, de non-bancaire financiering te versterken via overheidsgaranties en borgstellingen en om Europese middelen beter te benutten.

Minister Adriaansens kondigde al eerder aan een financieringshub te willen ontwikkelen, om daarmee ondernemers een centraal overzicht te bieden van geaccrediteerde financiers en adviseurs en van alle financieringsvormen. Het convenant dat de minister donderdagmiddag overhandigd kreeg, ondertekend door MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering, Qredits, Invest NL, Invest International en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), heeft een looptijd tot 2030.

Minister Adriaansens kondigde al eerder aan een financieringshub te willen ontwikkelen, om daarmee ondernemers een centraal overzicht te bieden van geaccrediteerde financiers en adviseurs en van alle financieringsvormen.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry