Skip to content

VNO-NCW: De industriële productie daalt al maanden. Hoe erg is dat?

Bron: VNO-NCW

De industriële productie daalt al maanden, met maandelijkse meldingen van 10 tot 11 procent daling volgens het CBS. Dit komt voort uit een combinatie van factoren, waaronder hoge energieprijzen en wereldwijde economische groeivertraging.

Deze afname heeft bredere implicaties voor de economie, aangezien de basisindustrie essentieel is voor diverse sectoren. Het huidige klimaat van wereldwijde onrust heeft ook invloed gehad op verstoorde handelsketens en hamstergedrag.

website afbeeldingen - 2024-02-20T155018.817

Europa staat voor de uitdaging om te concurreren met de VS en China in economische groei en innovatie, waarbij meer focus op groei en een geïntegreerde Europese Unie worden benadrukt. Specifiek in Nederland worden hoge energieprijzen als een uitdaging gezien, met bedrijven die klagen over oneerlijke concurrentie.

Als de krimp aanhoudt, kan dit leiden tot verlies van banen en bedrijven, waardoor Nederland zijn voorloperspositie in sectoren zoals de chemie en de circulaire economie kan verliezen. Ondanks deze uitdagingen blijven sommige experts optimistisch over de toekomst van de industrie, met kansen voor innovatie en duurzaamheid.

Voor het behoud van de industrie in Nederland is het echter cruciaal om te blijven investeren in innovatie en om een omgeving te creëren die gunstig is voor bedrijven. Voor de volledige details, zie het oorspronkelijke artikel: De industriële productie daalt al maanden. Hoe erg is dat?

Minder economische groei betekent minder vraag en dus slechtere vooruitzichten voor de productiesector.
Op de hoogte blijven van het Smart Industry nieuws?

Ontvang al onze
laatste updates

aanmelden voor nieuwsbrief Smart Industry