Skip to content

Yes, we can!

De arbeidsmarktkrapte zal alleen maar groter worden, de arbeidsproductiviteit zal nog verder dalen, ondernemers investeren te weinig van hun winsten in het bedrijf, er is sprake van technologie angst en de digitalisering, automatisering en robotisering van bedrijfs- en productieprocessen gaat veel te langzaam.

Smart-Industries-22-Mario-Ruiz-Photography-DSC02400_websize.jpg

Een pittige boodschap van macro- econoom en journalist Mathijs Bouman en Smart Industry expert Peter van Harten aan de ruim 300 ondernemers in de zaal bij het Smart Industry Jaarevent. Maar geen sombere gezichten, laaghangende schouders of moedeloosheid te bekennen aan het einde van de dag. Wel enthousiasme, energie en vernieuwd elan!

Smart-Industries-22-Mario-Ruiz-Photography-85M00830_websize.jpg

Aan de slag

We móeten versneld verder met het digitaliseren van onze industrie, was ook de kernboodschap van minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Met de toezegging dat het kabinet erop inzet om dat maximaal te faciliteren. Maar ondernemers moeten ook zelf aan de slag! Op dit moment wordt gemiddeld slechts 1/3 van de winsten terug geïnvesteerd in de bedrijven, dat moet meer, drukte Peter van Harten de aanwezigen op het hart. Met zijn 12% challenge, daagde hij ondernemers uit om iedere maand 1% procent van hun processen de automatiseren en digitaliseren en rekende hij voor hoe daarmee niet alleen de arbeidsproductiviteit omhoog gaat, maar ook hoe ondernemers onderaan de streep meer winst maken. Die men dan weer kan investeren in verdere digitalisering: breng het Smart Industry vliegwiel op gang!

Smart-Industries-22-Mario-Ruiz-Photography-85M00958_websize.jpg

Ongeschikte kandidaat

Bouman kwam ook met niet-digitale oplossingen om het arbeidstekort het hoofd te bieden: zet HR in de directie en laat ze mee bepalen over de strategie van het bedrijf, betaal jongeren om MBO techniek te gaan studeren, leg de nadruk op vaardigheden in plaats van diploma’s en ga dus op zoek naar de óngeschikte kandidaat! Want iemand zelf opleiden, boeien en binden aan je bedrijf is de weg naar medewerkers met de juiste skills!

Smart-Industries-22-Mario-Ruiz-Photography-DSC02534_websize.jpg

Elk bedrijf is nodig om de Smart Industry ‘sprong’ te maken. Alleen samen, in publiek-private samenwerking, kunnen we werken aan een duurzame toekomst van onze industrie en daarmee aan onze welvaart.

Yes we can!, was de afdronk van een mooi, leerzaam en toekomstgericht Jaarevent!

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts