AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Smart Industry Hub Zuid
Smart Industry

Toenemende (inter)nationale aandacht voor de verbetering van luchtkwaliteit laat zien dat luchtvervuiling een zeer urgent onderwerp is. De industrie en intensieve veehouderij dragen hier aan bij. Slechte luchtkwaliteit wordt onder andere veroorzaakt door hoge concentraties van ammoniak (stikstofcrisis), stank (veel overlast en gezondheidsrisico voor omwonenden) en broeikasgassen (bijv. methaan). Tijdens de klimaattop in Glasgow is afgesproken dat methaan vóór 2030 met 30% teruggedrongen moet worden.

Helaas zijn de huidige beschikbare technieken niet effectief genoeg - of te duur, waardoor het probleem niet wordt opgelost. Bedrijven, omwonenden en overheden willen graag een emissie reducerend systeem met hoge reductiepercentages wat betaalbaar én onderhoudsvriendelijk is. AddCat uit Geldrop koppelt de beste luchtzuiveringstechniek (95% verwijdering van schadelijke componenten) aan de beste businesscase voor de klant. De effectieve luchtzuiveringstechniek zorgt voor een hoog reductiepercentage door de koppeling van 3D metaal printen aan oxidatie-katalyse. 3D printen biedt veel ontwerpvrijheden en daarmee ook nieuwe mogelijkheden voor sterke procesoptimalisatie en ongeëvenaarde prestaties van de katalytische reactoren van AddCat. Zo kan AddCat een breed spectrum aan ongewenste verbindingen verwijderen, inclusief ammoniak, stank en methaan.

Wat is er gedaan?

Gerarld van Santen_300x356.jpg

Gerald van Santen, CEO van AddCat: “In 2021 hebben we een innovatie voucher via Smart Industry Hub Zuid verkregen. De voucheraanvraag verliep eenvoudig en we hoefden niet veel informatie uit te zoeken en in te dienen. Ook de toekenning verliep snel. Met deze aanvraag, wilden we de mogelijkheden rondom optimalisatie en schaalvergroting van 3D geprinte structuren onderzoeken en ook hoe we daarmee voor ons maakbedrijf lagere productiekosten konden realiseren. We hebben een oplossing in ontwikkeling waarbij schaalvergroting belangrijk is. Aangezien de kern van de gepatenteerde oplossing 3D metaal geprinte structuren met katalysatoren zijn, zullen deze ook vergroot moeten worden om tot een commercieel product te kunnen komen. Hierin moet het 3D printen in zowel volume van afmetingen als ook in het volume van productie mee.”

“Om dit te bereiken hebben we in samenwerking met Jimmy Gies, Jaap Bulsink en Luuk Wissink van K3D gekeken naar het optimale design voor manufacuring/3DP en optimale instellingen voor 3DP. Vanuit AddCat hadden we complexe specificaties voor het product (er is onder meer gekeken naar drukval, turbulentie, inhoud, beschikbaar- en doorstromend oppervlak). K3D heeft zich in het project geprofileerd als expert op het gebied van 3D metaal printen.“

Luuk Wissink_v2.jpg

Luuk Wissink, CEO van K3D: “Wij geloven dat samenwerken slimmer werken is. Daarom delen wij graag kennis. In onze unieke 3D Printing Technology Centers hebben cliënten op laagdrempelige wijze toegang tot 3D printkennis en printcapaciteit. Sinds 2014 lopen wij voorop in de 3D print markt. We hebben meer dan 500 business cases succesvol uitgewerkt en ruim 110.000 producten geprint. Mijn talentvolle collega’s laten graag de mogelijkheden zien van 3D metaal printen aan maakbedrijven en helpen met advies, prototypes en productie-begeleiding om de voordelen van 3D metaal printen maximaal te benutten. Samen met AddCat hebben we in enkele maanden verschillende stappen en nieuwe modellen gegenereerd en geoptimaliseerd.

De samenwerking met AddCat was zeer prettig. AddCat heeft de problematiek helder verwoord en zodoende zijn er gezamenlijk oplossingen aangedragen. Zowel kennis van de eindtoepassing als het 3D metaal print proces waren essentieel om tot deze ontwikkeling te komen.

Met 3D printen heb je veel meer ontwerpvrijheid dan met conventionele productietechnieken. Daarom zijn er eerst diverse ontwerpen getoetst en getest om te kunnen printen. Vervolgens zijn er diverse kleine schijven van rond 44 mm geprint om de theorie te toetsen. 3D metaal geprinte onderdelen hebben een relatief hoge ruwheid. Door de juiste laserinstellingen van de 3D printer te kiezen is het mogelijk deze ruwheid te verlagen of juist te verhogen. In dit geval werkte de ruwheid juist in het voordeel. Daardoor hecht het katalysatormateriaal beter. Voor de kleine schijven werkte het 3D printproces goed. Nu was de uitdaging om het product op te schalen naar rond 240 mm en nog steeds stabiel en tevens snel  te printen. De lasersnelheid is aanzienlijk verhoogd alsmede de dikte van de print laag is verdubbeld. Dit resulteert in optimale instellingen voor deze katalysator en is tevens snel en voor een concurrerende prijs te produceren. Daarna zijn er diverse 3D print rondes uitgevoerd om zowel de productiesnelheid als de gewenste kwaliteit van het onderdeel te verbeteren.“

AddCat_Schijf_IMG_1322_1920x1080.jpg

Wat heeft het opgeleverd?

Gerald van Santen, CEO van AddCat: “ De innovatie voucher heeft ons in staat gesteld om laagdrempelig en met financiële steun een verkenning en advies ten behoeve van product-innovatie en het productieproces te realiseren. Daardoor hebben we nu een verbeterd design voor 3D metaal printen en het katalytisch proces met uitgewerkte machine instellingen/parameters (>140 parameters). Daarmee kunnen we zo snel mogelijk de juiste kwaliteit 3D onderdelen printen. Hiermee kunnen we ook 3D printen inzetten op grotere productievolumes, wat voor ons een belangrijke stap is naar massa productie en verkopen door AddCat met 3D geprinte metalen reactoren. “

Welke stap ga jij zetten?

Gerald van Santen, CEO van AddCat: “ De verbeteringen in het project met hulp van K3D hebben ertoe geleid dat AddCat op grotere schaal onze katalysator structuren van metaal kunnen printen. Dit is nodig omdat wij in het afgelopen jaar 1000x zijn opgeschaald in te behandelen luchtstroom en we in het komende jaar nog eens 10x tot 50x gaan opschalen. Hiervoor zijn mogelijk structuren nodig met dimensies van 1 meter, die met slimme productie en design gerealiseerd kunnen gaan worden. In dit traject van opschaling zijn we nu op zoek naar marktpartijen die ook willen werken aan een betere luchtkwaliteit en mee willen doen in een gezamenlijk ontwikkeltraject. Met wat we nu al hebben én weten, kunnen we in een korte periode komen tot een product wat die problematiek oplost.“

Luuk Wissink, CEO van K3D: “ K3D doet meer dan 3D metaal printen alleen. K3D helpt bedrijven in diverse markten om de – relatief nieuwe – maaktechnologie toe te voegen aan het primaire productieproces. Hierbij probeert K3D de bedrijven maximaal te laten profiteren van alle nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan maximale ontwerpvrijheid, poreus printen, bladveren printen, schroefdraad mee printen en functie integratie.”

Over Smart Industry Hub Zuid

Smart Industry Hub Zuid is hét centrale aanspreekpunt voor alle ondernemers in de maakindustrie in Brabant, Zeeland en Limburg. Werk jij voor een maakbedrijf of technologische toeleverancier? Dan komen we graag met je in contact. Met de slimme inzet van nieuwe technologieën als robots, 3d-printen, Augmented/Virtual Reality, sensoren, data/digitalisering en artificial intelligence kun je veel sneller, goedkoper, duurzamer, efficiënter produceren én onderhoud plegen. Via onze Fieldlabs en het Data Value Center - Smart Industry kun je dit zelf al ervaren. We inspireren, verbinden en helpen om de praktische toepassing van smart industry technologieën en oplossingen voor jou te bevorderen. Onze experts helpen je graag verder met innovatie-advies, scans/tools, voucher-regelingen, opleidingsmogelijkheden en de ontwikkeling van nieuwe (datagedreven) diensten en duurzame verdienmodellen om de concurrentiepositie van jouw maakbedrijf te versterken. Voor meer informatie, kijk op smartindustry.nl/hubs/zuid - of email naar: hubzuid@smartindustry.nl

/

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Gerard Blom
Programma Manager Hub Zuid en Data Value Center - Smart Industry (DVC-SI)
gblom@bom.nl

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

Marktverkenning naar SCSN providers van geautomatiseerd berichtenverkeer

Automatisering

Beter inzicht in de bereikbaarheid voor MKB maakbedrijven met de marktverkenning van het Smart Connected Supplier Network (SCSN)

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

FromaTech Ingredients

Cybersecurity en IT risico's

Cyberrisico's beperken door deelname aan het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

Nieuwe materialen

Faes wil hightech producenten verlossen van duizenden kilo’s plastic die in de kliko verdwijnen.

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Circulair ondernemen

In het CESI Supply project wordt gekeken hoe metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) kunnen worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Voorkomen downtime/verhogen uptime

Met inzet van een innovatie voucher van Hub Zuid is een nieuwe productfamilie van industriële meetoplossingen ontwikkeld.

thumbnail

Aanbeveling circulariteit in de procesindustrie

Circulair ondernemen

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten en aanbeveling voor bedrijven in de proces-, voedsel- en maakindustrie voor de wijze waarop een Circulair Product Paspoort (CPP) geïmplementeerd kan worden.

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.