CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Smart Industry Hub Zuid
Smart Industry

Hoe kunnen metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie? 

Dat staat centraal in het project CESI Supply. Onderzocht zal worden waar toeleveranciers nu staan op de circulaire/smart industry ladder en hoe hun huidige positie, ambitie en netwerk kan leiden tot een bedrijfseconomisch gezonde bijdrage aan slimme, circulaire strategieën en activiteiten. Daarmee werken aan toekomstbestendigheid en concurrentievermogen, van zichzelf en de hele bedrijfstak.

Het project is geïnitieerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie en FME. Via interviews met toeleveranciers gaan ze samen de oplossing zoeken, vinden en ontwikkelen. Aan UPCM wordt gevraagd dit project te ondersteunen vanuit het team verbreding en een financiële bijdrage te leveren aan realisatie van dit project. TNO zal voor de toolontwikkeling de rol op zich nemen; waar nodig met andere kennis/toolleveranciers eraan toegevoegd. 

Het project sluit aan bij inspanningen van de provincie Noord-Brabant om te komen tot een circulaire maakindustrie die beschreven zijn in de Brabantse Uitvoeringsagenda Circulaire economie 2021-2023. Coördinatie binnen Brabant vindt plaats via de Smart Industry Hub Zuid-Nederland. Aan andere provincies (Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland) wordt gevraagd aan dit project deel te nemen.

De resultaten van het project zullen bestaan uit:

  • Antwoord op de vraag hoe circulair de toeleverancier nu is en waar liggen zijn kansen en hoe die in de waardeketen in te brengen

  • Identificatie van voornaamste barrières in de ontwikkeling van de rol van de toeleverancier bij door OEM ingezette ‘circulaire’ innovaties

  • Inzicht in de kansen voor financieel aantrekkelijke slimme, circulaire strategieën en activiteiten bij toeleveranciers in de metaalketen

  • Een praktische, laagdrempelige tool (‘’CESI business assessment’’) om bedrijf individueel zijn CE footprint aan te geven, kansen te identificeren om met smart industrie innovaties (technologie, ICT, data) circulaire business strategieën en activiteiten te ontwikkelen.

  • Conclusies en aanbevelingen voor een CESI versnellingsaanpak voor toeleveranciers in de metaalketen.

Sectoren: 

  • Maakindustrie, Smart industrie, Kapitaalgoederen, Machinebouw, Apparatenbouw, Hightech industrie

Partners: 

  • UPCM, BOM, Koninklijke Metaalunie, FME, Provincie Noord-Brabant, TNO, Smart Industry Hub Zuid-Nederland

Meer weten over CESI Supply? 

Neem vrijblijvend contact op met: Paul Gosselink, Projectleider CESI-Supply, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), email: pgosselink@bom.nl

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Paul Gosselink
Programme Manager New Energy
0615249863
pgosselink@bom.nl

Meer inspirerende projecten

thumbnail

Marvo Technologies' deelname aan het Data Readiness Program

Data & digitalisering

We spraken met Ronald van Uffelen, managing director van Marvo Technologies over zijn deelname aan het Data Readiness Program.

thumbnail

Marktverkenning naar SCSN providers van geautomatiseerd berichtenverkeer

Automatisering

Beter inzicht in de bereikbaarheid voor MKB maakbedrijven met de marktverkenning van het Smart Connected Supplier Network (SCSN)

thumbnail

IHI Hauzer Techno Coating: Het scheelt geld als een monteur niet helemaal naar Japan hoeft

Big Data en AI

Het bedrijf IHI Hauzer Techno Coating is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van coatingmachines. De 52-jarige Rik Smabers (COO) is verantwoordelijk voor de operations: ‘Wij ontwikkelen en verkopen gemiddeld zo’n 25 machines per jaar. Een machine kost tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro per stuk.’

thumbnail

FromaTech Ingredients

Cybersecurity en IT risico's

Cyberrisico's beperken door deelname aan het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

thumbnail

De Cromvoirtse: Tijd en geld besparen dankzij Smart Industry

Flexibele processen

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

thumbnail

Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

Nieuwe materialen

Faes wil hightech producenten verlossen van duizenden kilo’s plastic die in de kliko verdwijnen.

thumbnail

AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Nieuwe materialen

Mogelijkheden onderzoeken, optimaliseren én schaalvergroting met lagere productiekosten

thumbnail

Van den Borne Aardappelen: Meetbaar maken wat je aan het doen bent

Big Data en AI

Jacob van den Borne van Van den Borne aardappelen past precisielandbouw toe. Precisielandbouw is op het juiste moment op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen dankzij het gebruik van Big Data en the Internet of Things.

thumbnail

Bregil: Smart door slim werken

Smart Industry

Bregil is een One Stop Shop in metaalwerkproducten in metaal voor onder andere winkelinrichtingen, displays, meubelen en machinebouw. Wat zij smart doen is slim werken en dat niet perse door innovatieve machines (ook al hebben ze deze wel in huis). Vooral mensen erbij te betrekken en slimme manier plannen

thumbnail

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Voorkomen downtime/verhogen uptime

Met inzet van een innovatie voucher van Hub Zuid is een nieuwe productfamilie van industriële meetoplossingen ontwikkeld.

thumbnail

Aanbeveling circulariteit in de procesindustrie

Circulair ondernemen

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten en aanbeveling voor bedrijven in de proces-, voedsel- en maakindustrie voor de wijze waarop een Circulair Product Paspoort (CPP) geïmplementeerd kan worden.

thumbnail

Cool Industries, Pathema en Ericsson: Slim beheer van koeltorens en waterbehandelingsinstallaties

Industrial IoT

Cool Industries ontwikkelt de meest duurzame en energie-efficiënte koeltorens en verdampingscondensors. Het bedrijf richt zich op de complete levenscyclus van zijn installaties, van ontwikkeling tot plaatsingen en van onderhoud tot vervanging.

thumbnail

CNC-Consult & Automation: Kies voor slimme oplossingen

Big Data en AI

CNC-Consult is gespecialiseerd in servicegerichte verkoop van CAD-software, CAM-software, CAI-software, gereedschap-beheer, PDM (Productie Data Management), Planning en MES. Innovatieve producten die worden gecombineerd met praktijkgerichte ondersteuning van ervaren consultants.